Clintons mailskandal

FBI: Clinton var "extremt vårdslös" med hemliga mejl

Publicerad 3 september 2016 kl 15.41
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Hillary Clinton var under sin tid som utrikesminister "extremt vårdslös" med hanteringen av hemlig­stämplade mejl. Det framgår av nya uppgifter från FBI, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Den federala polis­myndigheten släppte igår nya dokument från de förhör som tidigare i år hölls med Demok­raternas presidentkandidat.

I förhören uppgav Clinton att hon förlitade sig på att hennes medarbetare inte skickade hemlig mejl till den adress på hennes privata mejlserver som hon använde sig av. Hon erkände även att hon inte förstod att ett "c" intill ett textstycke i mejlet betydde "confidential", alltså konfidentiell.

Istället trodde hon att bokstaven hade något med alfabetisk sortering att göra. Hon erkände även att hon inte tog någon större notis om olika hemlighetsnivåer på mejlen.

Ovanligt av FBI
Att FBI offentliggör material från sina utredningar är mycket ovanligt, men ett tecken på det stora allmänintresse som finns runt Clintons mejlskandal. Hela utredningen har emellertid inte offentliggjorts, endast en sekretessprövad version där stora stycken strukits.

Under sin tid som statsråd mellan 2009 och 2013 hanterade Clinton tiotusentals mejl på sin mejladress som låg på en privat mejlserver istället för den server som Vita huset erbjöd. Det gjorde att säkerheten äventyrades och hemlig information hade kunnat läcka ut om servern hackats. Minst 110 av mejlen innehöll konfidentiell information.

FBI-chefen James Comeys slutsats är att Clinton och hennes rådgivare var "extremt vårdslösa" i sin hantering av känsligt material. FBI tror emellertid inte att det demokratiska presidenthoppet medvetet agerat vårdslöst, utan gjort det av okunskap. Därför väcktes aldrig åtal mot henne.

Trump: Borde åtalats
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump anser dock att Clintons "svar till FBI om hennes privata mejlserver är ofattbara".

– Efter att ha läst de här dokumenten så kan jag verkligen inte förstå hur hon kunde undgå åtal, säger han.

Enligt egen utsago frågade Clinton aldrig om det var tillåtet för henne att använda sin privata mejladress för att hantera mejl av konfidentiell natur.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven: Detta är inget krig mot islam

Försöker undvika islam. Fördömer "religiöst motiverat våld".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0