En svart kvinna anklagar Coop för grov misshandel. Coops presschef Helena Esscher ifrågasätter påståendena.

Coop tillbakavisar BLM-anklagelser om brutal misshandel av svart kvinna

Publicerad 13 augusti 2020 kl 14.49

Inrikes. Livsmedelskedjan Coop tillbakavisar anklagelser som framförs av Black lives matter i Sverige om att en butikschef brutalt misshandlat en svart kvinna i en Coop-butik.
– Vi har en annan bild än den som framkommit här, säger Coops presschef Helena Esscher till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i tisdags som Aysha Jones, initiativtagare till Black lives matter Sweden, laddade upp ett videoklipp på Instagram som väckt starka reaktioner i de antirasistiska leden. I videon intervjuar hon en icke namngiven svart kvinna som påstår sig ha blivit misshandlad av butikspersonal på Coop i Orminge i Nacka utanför Stockholm. Händelsen ska ha inträffat i maj 2017, alltså för drygt tre år sedan.

Upprinnelsen till misshandeln ska ha varit att kvinnan avslöjades med att försöka snatta varor från butiken. Hon påstår att hon fördes till ett separat rum där de anställda stod runt henne i en ring medan butikschefen misshandlade henne. Bland annat ska han ha slagit henne i anstiktet så hennes käke slogs sönder.

– Han tog sin högra armbåge, precis här, säger kvinnan i videon och pekar på sin armbåge.

– Han slog mig, såhär, fortsätter hon och viftar i luften med armen.

Efter händelsen fick kvinnan söka vård för sin käkfraktur, påstår hon. Hon säger också att hon polisanmälde Coop för misshandel, men att hennes anmälan lades ned.

Många är upprörda av den svarta kvinnans rörande berättelse och Coops Instagramkonto fylldes under gårdagen av arga kommentarer.

"Står inte ni upp mot detta vet jag inte om jag kommer handla oss er något mer . Har varit kund hos er i 30 år !! Att handla hos ett företag som accepterar våld o rasism är inget jag står bakom . Visa nu vilka ni är Coop !!", kommenterar exempelvis en person.

Flera andra uppmanar till bojkott av livsmedelskedjan.

Fria Tider har talat med Coops presschef Helena Esscher. Hon håller inte med om den beskrivning av händelsen som Black lives matter sprider i sociala medier.

– Det här är en händelse som inträffade för tre år sedan. Eftersom den aktualiserats på nytt håller vi på och återigen gå igenom vad som hände, prata med de inblandade, för att verkligen se vad som har hänt. Vi har en annan bild än den som framkommit här, säger hon.

– Vi tycker det är bra att polisen kom till platsen då när det hände. Det är bra att det är polisen som tittar på det som extern part.

Helena Esscher berättar att Coop polisanmälde kvinnan i maj 2017, men ifrågasätter påståendet om att butikschefen misshandlat kvinnan eller polisanmälts för det.

– Vi har inte fått veta att det gjorts en polisanmälan mot oss eller mot butikschefen. Vad det beror på, om den lades ned eller om det aldrig gjordes någon, det vet inte vi. Det kan inte vi få information om, utan det är den som gjort anmälan som kan få information om det, säger hon.

I övrigt vill inte Coop kommentera händelsen, utan kommer vid ett senare tillfälle gå ut med ett uttalande i sociala medier apropå händelsen i maj 2017.

– Vi får återkomma med det. Eftersom det är tre år sedan måste vi på nytt rekapitulera vad det var som hände, säger Helena Esscher.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0