Coronavaccin

Trots att det handlar om amerikanska läkemedelsbolag har USA:s ledande medier varit betydligt mer tillåtande i sin rapportering än de svenska. Här rapporteras den misstänkta biverkningen öppet av ABC:s "Good Morning America".

Coronavaccin kan "avveckla" ditt immunförsvar

Publicerad 14 maj 2022 kl 13.54

Vetenskap. Coronavaccin som stimulerar så kallad T-cellsimmunitet mot covid-19, såsom Pfizer och Modernas vacciner, kan bryta ned kroppens naturliga immunförsvar. Det är slutsatsen efter en ny studie som publicerats i The Lancet.

Dela artikeln

Efter den fjärde vaccindosen från Pfizer eller Moderna ökar mängden antikroppar mot covid-19 kraftigt. Så kraftigt att andra delar av kroppens immunförsvar, de så kallade T-cellerna, får allt svårare att reagera på naturliga sjukdomar.

– Det är ingen överraskning att man får en kraftig ökning av sina antikroppsnivåer, men hur länge de nivåerna håller i sig vet vi inte, säger läkaren Jennifer Ashton, medicinreporter på ABC, i ett uppmärksammat inslag om den i Sverige icke-medierapporterade studien.

– Det finns en potentiell, och jag vill understryka att vi inte har sett bevis för det här, men det finns en potentiell risk att immunsystemet utvecklar vad vi kallar tolerans. Det vill säga att när du redan har högra antikroppsnivåer och tar ännu en boosterdos, då kan ditt immunsystem uppleva att det inte längre behövs och börja avveckla sig själv.

Enligt Ashton bör bara riskgrupper för covid-19 låta sig vaccineras med tilläggsdoser av vaccinet, eftersom nackdelarna annars överväger fördelarna rent medicinskt.

Tilläggsdosen ger dock en rad icke-medicinska fördelar i flera länder, bland annat rätten att röra sig fritt inom EU som varit avskaffad för icke-fullvaccinerade sedan 2020.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.