Coronavaccin

Coronavaccin stoppas – tros ge hjärtskador

Publicerad 6 oktober 2021 kl 13.42

Inrikes. Folkhälsomyndigheten har beslutat att tillsvidare stoppa användningen av Modernas coronavaccin för alla som är födda 1991, rapporterar Sveriges Radio. Detta efter tecken på ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck.

Dela artikeln

Data pekar mot en ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) i samband med vaccination mot covid-19, främst hos ungdomar och unga vuxna och främst hos pojkar och män.

Nya preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor pekar enligt FHM mot att sambandet framförallt är tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax, i synnerhet efter den andra dosen. Riskökningen ses inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, främst inom de två första veckorna.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att all användning av Spikevax tillsvidare pausas för personer födda 1991 och senare. Till dessa åldersgrupper rekommenderas i stället vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech. Beslutet gäller fram till den 1 december 2021. FHM återkommer med besked om rekommendation efter detta datum.

– Vi följer läget noga och agerar snabbt för att vaccinationerna mot covid-19 hela tiden ska vara så säkra som möjligt och samtidigt ge effektivt skydd mot covid-19, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Personer födda 1991 och senare som har fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget, diskussioner pågår om den bästa lösningen för den gruppen. Totalt rör det sig om cirka 81.000 personer.

– Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på, säger Anders Tegnell.

Både myokardit och perikardit går ofta över av sig självt, utan att ge några bestående besvär, men misstänkta symtom bör bedömas av läkare på exempelvis en vårdcentral eller jourmottagning. Medicinsk behandling och övervakning på sjukhus kan behövas vid konstaterade fall.

Symtom på myokardit och/eller perikardit är bland annat:

* Trötthet och andfåddhet
* Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning
* Feber och värk i kroppen
* En känsla av tryck eller tyngd över bröstet
* Det gör ont att andas djupt
* Smärta till vänster eller mitt över bröstet


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0