Kriminella i brandkåren
Den dömde våldsbrottslingen ska efter årsskiftet arbeta som brandman i Malmö.

Dömd för rån och deltog vid brutal våldtäkt – nu belönas han med jobb som brandman

Publicerad 12 december 2014 kl 14.38

Inrikes. En 27-årig man som 2003 dömdes för ett brutalt rån mot ett danskt tältande par, där kvinnan även gruppvåldtogs medan hennes pojkvän tvingades titta på, får nu anställning som brandman vid Räddningstjänsten Syd.
– Har man varit delaktig vid ett sådant hemskt brott, så har man i grunden en väldigt skruvad människosyn, säger en brandman som Fria Tider pratat med.

Gilla artikeln på Facebook

Den 27-årige brottsdömde mannen, en invandrare från Balkan, kommer att påbörja sin anställning efter årsskiftet, bekräftar Räddningstjänsten Syd.

"Det stämmer att vi har anställt *** som brandman, han kommer dock inte att börja vid årsskiftet men kort därefter", skriver HR-konsulten Johan Claesson i ett mail till Fria Tider.

Tillsammans med flera andra invandrarmän rånade räddningstjänstens nya mångkulturella rekrytering ett danskt par sommaren 2003. Paret var i Sverige som turister och hade valt att tälta i Klagshamn utanför Malmö. I samband med rånet misshandlades och hotades pojkvännen till livet. Därefter hjälptes flera av männen åt att våldta kvinnan – inför ögonen på pojkvännen.

Inom Räddningstjänsten Syd är den 27-årige mannens bakgrund känd och uppges vara en av anledningarna till att han rekryterats till arbetet som brandman. Bland annat har man från ledningens håll lyft fram vilken "fantastisk resa" som den våldsbrottsdömde mannen har gjort.

Men att en dömd våldsbrottsling nu ska tillåtas arbeta som brandman i Malmö rör upp känslor bland de övriga brandmännen inom räddningstjänsten. En brandman som Fria Tider har pratat med är riktigt upprörd.

– Jag och många med mig blir kräkfärdiga av deras skitsnack, säger han och fortsätter:

– Har man varit delaktig vid ett sådant hemskt brott, så har man i grunden en väldigt skruvad människosyn enligt min mening.

Han berättar även att han har flera kollegor, framförallt kvinnliga, som tagit mycket illa vid sig och inte känner sig bekväma med en sådan person på arbetsplatsen. Ingen av dem vill däremot skylta med sitt namn i tidningen av rädsla för att bli av med arbetet som straff för att man talar ut.

– Räddningstjänsten Syd är en toppstyrd organisation där cheferna regerar med järnhand och konstant försöker tysta eller göra sig av med oliktänkande, förklarar brandmannen.

Fria Tider har upprepade gånger, utan resultat, sökt företrädare för Räddningstjänsten Syd för en kommentar. Allt vi har fått är en bekräftelse via mail på att den brottsdömde mannen börjar som brandman på räddningstjänsten strax efter årsskiftet.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.