Kriminella i brandkåren
Räddningstjänsten Syd under en av sina satsningar på mer mångkultur inom brandkåren. OBS! Personerna på bilden har ingenting med den brottsdömde brandmannen att göra.

Proteststorm mot Räddningstjänsten Syd efter avslöjande

  • Myndigheten krishanterar på Facebook efter Fria Tiders artikel
  • Vägrar svara allmänheten om rekrytering av kriminella invandrare
Publicerad 13 december 2014 kl 13.25

Inrikes. Efter Fria Tiders avslöjande igår om att Räddningstjänsten Syd anställt en råndömd man som brandman – en av de män som deltog i det medialt mycket uppmärksammade och brutala rånet mot ett danskt turistande par 2003 – har det stormat rejält runt räddningstjänstförbundet.

Gilla artikeln på Facebook

"Nu har stormen bedarrat och vi som jobbar med sociala medier haft möjlighet att ta reda på mer fakta om det som skrivs här", skriver man på sin Facebooksida idag mitt på dagen.

Under gårdagen strömmade upprörda kommentarer in på Facebooksidan och lika snabbt tystade Räddningstjänsten Syd de kritiska rösterna genom att ta bort inläggen. Apropå rekryteringen av en råndömd man, en av 20 nya brandmän som anställs efter årsskiftet, skriver man följande:

"De är rekryterade utifrån vår kravprofil och rekryteringspolicy. Förutom de formella kraven letar vi efter personer med ett stort samhällsintresse, kommunikativ förmåga och en stark vilja att arbeta med hela bredden av vårt uppdrag" och att "Vi är en räddningstjänst för alla och genom vår rekrytering strävar vi efter att stärka organisationens förmåga att möta allmänheten."

Det svaret lugnar dock inte kritikerna.

"ni ska veta att detta kommer att komma ut och fram i mkt större utsträckning än nu. Och att folket inte accepterar inkvotering av brottslingar bara för att det ska se bra ut!", skriver en kvinna som inte tycker att det är en bra idé att anställa våldsdömda som brandmän.

Den råndömde brandmannen som Fria Tider avslöjade på fredagen, som har dömts för att ha rånat ett danskt turistpar samtidigt som hans kumpaner våldtog den danska kvinnan, säger sig myndigheten ha stort förtroende för.

"Den aktuelle brandmannen kommer direkt från en annan skånsk räddningstjänst där han med både goda vitsord och referenser arbetat som brandman i fem år", skriver Räddningstjänsten Syd på Facebook.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Prover visar varför svenska sjöar blir allt brunare. Forskare har hittat förklaring till fenomenet.0 

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0