Danmark: Mer än varannan våldtäktsdömd utlänning

Publicerad 23 juli 2012 kl 09.09

Utrikes.Dansk statistik visar att irakier, iranier, turkar och somalier är "våldsamt överrepresenterade". Samma utfall som i de övriga nordiska länderna, med andra ord.

Gilla artikeln på Facebook

- Det är väldigt bekymmersamt att invandrare och flyktingar är så överrepresenterade bland de dömda för våldtäkt, säger en chockerad Karina Lorentzen (SF), ordförande för Folketingets Retsutvalg, utan omsvep till bt.dk.

- Det kan handla om invandrare som inte lärt sig att en kort sommarklänning inte är en invit till sex, fortsätter hon och menar att motåtgärder måste sättas in.

Forskaren Karin Helweg-Larsen menar att det kan finnas många förklaringar till att män med invandrarbakgrund är så kraftigt överrepresenterade och säger att det är viktigt att danska flickor blir informerade om sakernas tillstånd.

- Danska tjejer måste lära sig att det är skillnad mellan hur människor från olika kulturer uppför sig, sammanfattar Helweg-Larsen.

Trots de danska larmrapporterna handlar det i jämförelse med Sverige om ett mycket litet antal våldtäkter. Som en jämförelse kan anges att det i Danmark 2011 anmäldes totalt 392 våldtäkter medan motsvarande svenska siffra enligt BRÅ var 6 509 anmälda våldtäkter. Denna skillnad mellan de skandinaviska grannländerna förklarar svenska experter med "högre anmälningsbenägenhet" och olika juridiska definitioner av vad som som utgör en "våldtäkt".

Även i Finland och Norge anmäls dock bara en bråkdel så många våldtäkter som i Sverige. Trots detta har det i finsk press rapporterats om en kraftig överrepresentation av utlänningar bland våldtäkterna, i fallet somalier med hela 50 gånger. I Norge har det länge rapporterats om utomeuropeisk dominans vad gäller överfallsvåldtäkter vilket lett till en livlig debatt om utländska mäns värderingar och vad som kan göras åt problemet. Så sent som i juni presenterades på ministernivå ett åtgärdsprogram i 35 punkter för att freda de norska kvinnorna.

Förövare med utländsk bakgrund bakom majoriteten våldtäkter i Sverige - visar gammal statistik från BRÅ
Statistik från BRÅ  visar att risken att utrikes födda begår våldtäkt i medel är fem gånger större än dito för svenskar. Men i den gruppen ingår alla utrikesfödda. När statistiken inskränks till särskilt utsatta invandrargrupper så som folk från Mellanöstern och Afrika, är överrepresentationen upp till 23 gånger mer gentemot svenskar, enligt BRÅ 1996:2 . Största överrepresentation har invandrare från Nordafrika, vissa afrikanska länder samt Irak. Irakier är en snabbt växande grupp i Sverige. Det bodde 120 000 irakier i här år 2009. Överrepresentation hos dessa grupper återspeglas i den totala statistiken. Redan 1989 begicks något över majoriteten av alla anmälda våldtäkter av personer med utländsk bakgrund enligt BRÅ 1996:2 – en siffra som sedan ökat successivt med massinvandringen. Åren innan millennieskiftet begicks  57 procent av alla våldtäkter med en misstänkt person av personer med utländsk bakgrund, enligt BRÅ 2005:17. Nyare statistik finns inte att tillgå.

Trots att Sverige har störst antal våldtäkter och samtidigt överlägset flest män ur de grupper som pekas ut i våra grannländer har inte samma samband knutits bland beslutsfattare eller media här. Våldtäktsmännens etnicitet beskrivs nästan aldrig i signalement och efterlysningar och att varna för att det finns skillnader mellan olika kulturers kvinnosyn bedöms ofta som intolerant och fördomsfullt.

"Det är en myt att invandringen lett till en våg av kriminalitet", uppger integrationsminister Erik Ullenhag på regeringens hemsida.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0