Dansk folkeparti
Från höger till vänster: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen-Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) samt Søren Pape Poulsen (K).

Dansk Folkeparti vill vara med och regera Danmark – om tre år

Publicerad 19 juni 2016 kl 09.30
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Dansk Folkeparti säger att partiet nu vill vara med och regera Danmark, men först efter nästa val. Utspelet gjordes i tidningen Politiken igår.

Gilla artikeln på Facebook

I valet för ganska exakt ett år sedan blev DF, efter Socialdemokraterna, näst största parti i Folketinget. Trots det tillföll regeringsmakten tredje största partiet Venstre som regerar landet ensamt med en minoritetsregering.

Efter nästa val vill DF ändra på det, men villkoret för att partiet ska våga ta regeringsmakten är att det inte förlorar röster till dess och att man hittar partier att samarbeta med.

– Om vi i ett kommande val har en uppbackning på samma nivå som vi har idag, alltså runt var femte dansk, och vi för det andra ingår i en flerpartikonstellation på Christiansborg, liksom efter senaste valet, så kommer vi få se att det slutar med att Dansk Folkeparti sitter i regeringen, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl.

Efter valet förra året fick Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen i uppdrag att försöka bilda koalitionsregering mellan de fyra borgerliga partierna Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och De Konservative. Men förhandlingarna körde fast. Thulesen Dahl hävdar att det beror på att Venstre vägrade betrakta DF som ett jämbördigt parti. Istället behandlades DF som ett litet stödparti, trots att det har fler mandat i Folketinget.

Borgerliga vill se koalition
Såväl De Konservative som Liberal Alliance, som tillsammans har hälften av det antal folketingsmandat DF har, säger sig båda vara sugna på att vara med och regera. LA:s partiledare Anders Samuelsen har flera gånger föreslagit en borgerlig koalitionsregering.

– Jag tror det vore enklast och bäst om vi hade en flerpartiregering. Det är min slutsats av det vi upplevt hittills, säger han.

De Konservatives partiledare Søren Pape Poulsen håller med och föreslår även en koalition mellan V och DF, de två största borgerliga partierna, om inte annat för att underlätta det i dagsläget ansträngda regeringssamarbetet mellan de fyra.

Anklagas för feghet
Efter gårdagens DF-utspel har Socialdemokraterna anklagat partiet för att vara för fega och inte våga konfrontera Venstre om regeringsmakten.

I ett hånfullt utspel konstaterar S att regeringsmakt även innebär ansvar och undrar om det är något DF är beredda att ta.

– Framtidens ekonomiska politik slås fast i höst så det är nu Dansk Folkeparti borde visa om de väljer danskarnas välfärd före Løkkes överlevnad som statsminister, säger partiets politiske talesman Nicolai Wammen rapporterar Avisen.dk.


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Nyheter från förstasidan

HBTQ-jurister tar strid med Alternativ för Sverige

Högerparti kräver skadestånd för valsabotage. Specialister på sexuella avvikelser kallas in för att försvara vänsteraktivisterna.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Offspringtrummis vägrade ta vaccin – sparkas. Pete Parada får inte vara med i bandet längre.0