Sveriges nya allierade

Dansk Ukrainafrivillig: Ryska fångar avrättas

Publicerad 8 april 2022 kl 08.01

Utrikes. Ryska soldater som tas tillfånga i Ukraina avrättas och landet har i princip slutat med fångutväxling. Den bilden ges nu direkt av en dansk frivilligsoldat som intervjuas i den statliga danska tv-kanalen TV2 och som själv har en bakgrund inom den danska Försvarsmakten.

Dela artikeln

– Jag har hört talas om ett lyckat fångutbyte, och det är allt, säger soldaten som kallar sig Jonas och som strider på Ukrainas sida i kriget.

– Folk dödas, säger han.

Jonas uppger sig själv ha dödat flera ryssar i strid men understryker att han inte deltagit i dödandet av tillfångatagna ryssar.

Däremot har han pratat med flera ryska soldater som ukrainarna avrättat. Bland dem en blott 18-årig ryss som berättade för Jonas att han jobbade som dataprogrammerare hemma i Ryssland och att han inte alls ville vara med i kriget i Ukraina.

– Morgonen därpå begravdes han, säger Jonas till danska TV 2.

TV 2 uppger sig ha kontrollerat mannens identitet samt verifierat att han är en del av den ukrainska armén. Han är utbildad inom den danska Försvarsmakten.

I början av mars släppte Ukrainas specialoperationskommando ett uttalande där de meddelade att ryska artillerister inte längre skulle tas tillfånga eller visas barmhärtighet utan istället "slaktas som grisar". Detta rapporterades dock inte av en enda svensk etablerad tidning.

Även gårdagens uppgifter i danska TV2 missades helt av en enig svensk mediekår.

Frågan om krigsbrott eller brott mot mänskligheten från Ukrainas väpnade styrkor är känslig i Sverige, som skickat vapen till landet i strid med sin långvariga praxis om att inte exportera vapen till länder som befinner sig i krig.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.