Sveriges nya allierade
RÄCKTE INTE: Trots myndighets­samarbetet med Sverige saknade Zelenskyj en nationell samordnare för utomrättsliga avrättningar under våren 2022. Något som kom att kosta Denys Kirieiev (till höger) livet.

"Kommunikationsmiss" fick Zelenskyj att skjuta ihjäl sin egen fredsförhandlare

Publicerad 20 januari 2023 kl 07.02

Utrikes. Den 5 mars förra året avrättades fredsförhandlaren Denys Kirieiev med ett skott i huvudet av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs regim. Nu ångrar regimen mordet – och säger att mannen i själva verket var en hjälte som räddade Kiev från att intas av Ryssland, skriver Wall Street Journal.

Dela artikeln

© GOV.UA

Mikhail Podoliak säger nu att "bristande samordning mellan myndigheterna" låg bakom den obefogade avrättningen.

© Privat

Denys Kirieiev blev 46 år.

Först satte han en kula i huvudet på sin fredsförhandlare Denys Kirieiev under en utomrättslig avrättning utförd av den egna säkerhetstjänsten SBU. Sedan påstod Volodymyr Zelenskyj att den mördade mannen "räddade Kiev". Vad hände?

I Wall Street Journal skyller den ukrainska regeringen nu avrättningen på en "kommunikationsmiss".

När det ryska anfallet kom hade svenska myndigheter funnits på plats för att utbilda Zelenskyjregimen under närmare tre års tid. Ändå saknade regimen en nationell samordnare för utomrättsliga avrättningar, vilket skulle få stora konsekvenser.

– Mordet berodde på bristande samordning mellan myndigheterna, medger Zelenskyjs presschef Mikhail Podoliak i Wall Street Journal.

Tidningen har grävt i historien om hur det gick till när den 46-årige bankiren Denys Kirieiev, som beskrevs som en stor tillgång för ukrainsk underrättelsetjänst, mördades av Zelenskyjs fruktade säkerhetstjänst SBU och dumpades med ett skotthål i huvudet på en trottoar i Kiev.

Ukrainska medier rapporterade vid händelsen att Zelenskyj hade "tydliga" bevis för att Kirieiev hade begått landsförräderi.

Den militära underrättelsetjänsten sade, i motsats till SBU, samtidigt att han "dött i sin kamp för att skydda Ukraina".

WSJ har nu intervjuat Kirieievs släktingar och medarbetare, och även mannen han dog och arbetade för – general Kirill Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR.

Bankmannen var lojal mot Kiev och samlade in pengar till ukrainska "frivilligbrigader" som kämpade i Donbass efter 2014. Budanov sa att han hade rekryterat Kirieiev 2021 på grund av dennes affärskontakter med Ryssland, varifrån han fick användbar information i månader innan konflikten eskalerade.

– Om det inte vore för Kirieiev skulle Kiev förmodligen ha fallit, säger Budanov till WSJ.

Kirieiev dök upp hos Budanov den 23 februari och meddelade att Putin skulle "invadera" landet följande dag, med det primära målet att inta Antonovs flygplats i Gostomel, nära Kiev.

Tipset föranledde Ukraina att på några timmar genomföra stora truppförflyttningar för att spärra av flygplatsen och kunna möta det ryska anfallet. Det här räddade den Ukrainska huvudstaden, enligt generalen.

Budanov bad därefter Kirieiev att delta i de rysk-ukrainska samtalen om vapenvila i Vitryssland, eftersom han personligen kände två medlemmar av den ryska delegationen.

Han fotograferades tillsammans med ryssarna vid samtalen och SBU, som såg fotona, blev misstänksamma.

Kvällen före den andra samtalsomgången blev Kirieiev uppringd av SBU:s chef för kontraspionaget, Alexander Poklad, som bad om ett möte.

Kirieiev meddelade sina livvakter att det fanns risk att han skulle bli arresterad och instruerade sina livvakter att inte ingripa.

När SBU omringade dem utanför St. Sophia-katedralen i Kiev gjorde de inget motstånd. Denys Kirieiev packades in i en minivan tillhörande SBU. En och en halv timme senare hittades hans kropp, med ett skotthål i huvudet, dumpad på en trottoar i samma stad.

Nyheten om hans död väckte uppmärksamhet i Ukraina men rapporterades förstås inte i svenska medier. I denna tidning publicerades dock nyheten, med följande rubrik:

Ukraina sköt ihjäl sin egen fredsförhandlare.

GUR arrangerade en hjältebegravning och Zelenskyj gav postumt Kirieiev en medalj för "exceptionella insatser" i nationens tjänst. WSJ noterar också att SBU:s ledning byttes ut en kort tid senare.

Under en intervju med lettiska Delfi TV igår kommenterade Mikhail Podoliak artikeln i Wall Street Journal med att skylla den utomrättsliga avrättningen på en "kommunikationsmiss" hos de egna myndigheterna.

– Det var de första dagarna av kriget. Mordet på honom berodde på att det inte fanns någon enhetlig samordning mellan säkerhetstjänsterna. Det fanns vissa anklagelser mot honom, och man hade inte tid att reda ut dessa i dialogformat, säger Podoliak.

Det är inte en förklaring som imponerar på det ryska utrikes­departementets talesperson Maria Zakharova, som passar på att ge en känga till sina fiender i kriget.

"IS är oskyldiga småbarn jämfört med Kievregimen", skriver hon på Telegram.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.