Sveriges nya allierade

Zelenskyj obstruerar om nya val

Publicerad 28 augusti 2023 kl 13.24

Utrikes. Västerländska politiker som kräver att Volodymyr Zelenskyj ska tillåta nya val bör vara beredda att betala miljontals dollar och "ta risker" vid fronten, för att säkerställa att valsedlarna är legitima. Det uppger Ukrainas president själv i en tv-intervju.

Dela artikeln

Zelenskyj har fått kritik från väst för att han försöker använda kriget som ursäkt för att avbryta demokratiska processer i Ukraina.

Nu föreslår den ukrainske ledaren en prislapp för att hålla ett presidentval nästa år. Volodymyr Zelenskyj hänvisar specifikt till kommentarer från den amerikanske senatorn Lindsey Graham under sitt besök i Kiev förra veckan.

– Jag frågade honom: Är du redo att ge mig fem miljarder?

Enligt Zelenskyj är Ukraina ett fattigt land som inte har råd att hålla några allmänna val. Och det tänker man inte heller göra, så länge pengarna behövs till kriget, enligt honom.

– Jag ber inte om någonting. Men jag kommer inte att hålla val på kredit. Och jag tänker inte använda pengar som vi kan köpa vapen för för att hålla ett val, sade Zelenskyj.

Han satte också upp ett villkor om att västerländska länder måste skicka valobservatörer till skyttegravarna om det ska hållas några val i landet.

– Låt oss ta risker tillsammans i så fall, vad annars? Observatörer måste finnas i skyttegravarna.

I tv-intervjun kritiserade han också de som klagar på att han inte tänker hålla några val, och hävdade att de är ute efter att underminera USA:s stöd för honom.


Nyheter från förstasidan

Gymnasieafghan våldtog 80-åring

Illegala flyktingbarnet kunde stanna tack vare politikernas beslut. Fick jobba kvar på hemtjänsten – trots larmen om gränslöst beteende.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.