Därför blir ingen som åstadkommit något politiker i Sverige

Publicerad 22 april 2021 kl 17.48

Inrikes. Det svenska valsystemet och partistödet gör att knappt någon som åstadkommit något i livet kan bli politiker i Sverige, hävdar forskaren Erik Lidström i en ny bok.

Gilla artikeln på Facebook

Erik Lidström är själv teknologie doktor och författare till boken Representativ demokrati, där han argumenterar för ett ökat inslag av direktdemokrati i Sverige.

I en debattartikel på nätet utvecklar han resonemanget och konstaterar att det låga inslaget av personval i svenska val – tillsammans med det generösa partistödet – leder till att bara inkompetenta människor lyckas ta sig fram till makten och inflytande.

Jämfört med politiker i länder med personvalkretsar, som i någon mån måste gå hem hos väljarna, utses svenska riksdagsledamöter i praktiken direkt av partierna. Och det viktiga blir därmed att kontrollera ett parti och inte att gå hem hos väljare.

"Jämfört med dem som skulle väljas vid personval, blir de sämre bildade, får de liten eller obefintlig arbetslivserfarenhet och formas de mentalt av att armbåga sig fram inom ett politiskt ungdomsförbund", skriver Lidström.

Han vänder sig också emot att de politiska partierna har beslutet om partistöd till sig själva. Förr tvingades de leva på sina medlemmar, vilket ger ett ökat beroende av vad folket tycker.

"Via partistödet tar partierna, som bestämmer över skattepengarna, av dessa och ger till sig själva. Hur man än vrider och vänder på det är detta jäv, och även om uttrycket kan förefalla starkt, så rör det sig om en form av legaliserad stöld", skriver Lidström i sin debattartikel.

Sittande inkompetenta partieliter kan också använda partistödet för att hålla borta kompetenta människor som konkurrerar om makten.

"Med dessa pengar kan partierna styra sig själva, inklusive bestämma över vem de släpper in i värmen", konstaterar Lidström och sammanfattar det svenska statsskicket på följande sätt:

"För att bli politiker idag är man nära nog tvungen att gå med i ett politiskt ungdomsförbund under tonåren. Därefter måste man oavbrutet 'arbeta politiskt' och utåt vara obrottsligt lojal i alla väsentliga frågor. Om man sedan under en tioårsperiod eller mer vinner de interna maktstriderna så plockas man upp av moderpartiet och kan bli minister vid 28 års ålder. Utan att någonsin ha åstadkommit något i livet som övriga medborgare uppskattar eller ens känner till."


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Olagligt låta patienter välja svensk läkare

DO:s dialogmöte med regionerna avslutat.. Något tillsynsärende blir det dock inte denna gång.0 

Förlängda skoldagar med läxläsning och träning testas i Sverige

Ska bryta stillasittandet.. Nu prövas en förlängd skoldag med fysisk träning och läxläsning, där 2.500 elever erbjuds att delta.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0