Därför blir ingen som åstadkommit något politiker i Sverige

Publicerad 22 april 2021 kl 17.48

Inrikes. Det svenska valsystemet och partistödet gör att knappt någon som åstadkommit något i livet kan bli politiker i Sverige, hävdar forskaren Erik Lidström i en ny bok.

Dela artikeln

Erik Lidström är själv teknologie doktor och författare till boken Representativ demokrati, där han argumenterar för ett ökat inslag av direktdemokrati i Sverige.

I en debattartikel på nätet utvecklar han resonemanget och konstaterar att det låga inslaget av personval i svenska val – tillsammans med det generösa partistödet – leder till att bara inkompetenta människor lyckas ta sig fram till makten och inflytande.

Jämfört med politiker i länder med personvalkretsar, som i någon mån måste gå hem hos väljarna, utses svenska riksdagsledamöter i praktiken direkt av partierna. Och det viktiga blir därmed att kontrollera ett parti och inte att gå hem hos väljare.

"Jämfört med dem som skulle väljas vid personval, blir de sämre bildade, får de liten eller obefintlig arbetslivserfarenhet och formas de mentalt av att armbåga sig fram inom ett politiskt ungdomsförbund", skriver Lidström.

Han vänder sig också emot att de politiska partierna har beslutet om partistöd till sig själva. Förr tvingades de leva på sina medlemmar, vilket ger ett ökat beroende av vad folket tycker.

"Via partistödet tar partierna, som bestämmer över skattepengarna, av dessa och ger till sig själva. Hur man än vrider och vänder på det är detta jäv, och även om uttrycket kan förefalla starkt, så rör det sig om en form av legaliserad stöld", skriver Lidström i sin debattartikel.

Sittande inkompetenta partieliter kan också använda partistödet för att hålla borta kompetenta människor som konkurrerar om makten.

"Med dessa pengar kan partierna styra sig själva, inklusive bestämma över vem de släpper in i värmen", konstaterar Lidström och sammanfattar det svenska statsskicket på följande sätt:

"För att bli politiker idag är man nära nog tvungen att gå med i ett politiskt ungdomsförbund under tonåren. Därefter måste man oavbrutet 'arbeta politiskt' och utåt vara obrottsligt lojal i alla väsentliga frågor. Om man sedan under en tioårsperiod eller mer vinner de interna maktstriderna så plockas man upp av moderpartiet och kan bli minister vid 28 års ålder. Utan att någonsin ha åstadkommit något i livet som övriga medborgare uppskattar eller ens känner till."


Nyheter från förstasidan

Israels bidrag buades ut på Eurovision

Problem redan under första publikrepetitionen. "Tydligt att Israels bidrag delade publiken i två läger."0 

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Inrikes

Amerikanska soldater övar gatustrid i fiktiv svensk stad

Simulerar krigföring mot upprorsmakare.. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Renas på billigt sätt med ny metod. "Förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet."0 

Panik när V-kvinna öppnar för fred i Ukraina

Föreslår fredsförhandlingar under debatt.. Reaktionerna: "Herregud!", "extremt allvarligt", "oacceptabelt".0 

M lovar "rädda det vita snuset"

Kommer med vallöften.. "Att tillåta svenskt snus i hela Europa hade varit en win-win för alla."0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0