Därför blir ingen som åstadkommit något politiker i Sverige

Publicerad 22 april 2021 kl 17.48

Inrikes. Det svenska valsystemet och partistödet gör att knappt någon som åstadkommit något i livet kan bli politiker i Sverige, hävdar forskaren Erik Lidström i en ny bok.

Gilla artikeln på Facebook

Erik Lidström är själv teknologie doktor och författare till boken Representativ demokrati, där han argumenterar för ett ökat inslag av direktdemokrati i Sverige.

I en debattartikel på nätet utvecklar han resonemanget och konstaterar att det låga inslaget av personval i svenska val – tillsammans med det generösa partistödet – leder till att bara inkompetenta människor lyckas ta sig fram till makten och inflytande.

Jämfört med politiker i länder med personvalkretsar, som i någon mån måste gå hem hos väljarna, utses svenska riksdagsledamöter i praktiken direkt av partierna. Och det viktiga blir därmed att kontrollera ett parti och inte att gå hem hos väljare.

"Jämfört med dem som skulle väljas vid personval, blir de sämre bildade, får de liten eller obefintlig arbetslivserfarenhet och formas de mentalt av att armbåga sig fram inom ett politiskt ungdomsförbund", skriver Lidström.

Han vänder sig också emot att de politiska partierna har beslutet om partistöd till sig själva. Förr tvingades de leva på sina medlemmar, vilket ger ett ökat beroende av vad folket tycker.

"Via partistödet tar partierna, som bestämmer över skattepengarna, av dessa och ger till sig själva. Hur man än vrider och vänder på det är detta jäv, och även om uttrycket kan förefalla starkt, så rör det sig om en form av legaliserad stöld", skriver Lidström i sin debattartikel.

Sittande inkompetenta partieliter kan också använda partistödet för att hålla borta kompetenta människor som konkurrerar om makten.

"Med dessa pengar kan partierna styra sig själva, inklusive bestämma över vem de släpper in i värmen", konstaterar Lidström och sammanfattar det svenska statsskicket på följande sätt:

"För att bli politiker idag är man nära nog tvungen att gå med i ett politiskt ungdomsförbund under tonåren. Därefter måste man oavbrutet 'arbeta politiskt' och utåt vara obrottsligt lojal i alla väsentliga frågor. Om man sedan under en tioårsperiod eller mer vinner de interna maktstriderna så plockas man upp av moderpartiet och kan bli minister vid 28 års ålder. Utan att någonsin ha åstadkommit något i livet som övriga medborgare uppskattar eller ens känner till."


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kaliforniens invånare flyr

Befolkningen minskar för första gången någonsin. Därför lämnar invånarna den idag tredje världen-dominerade delstaten.0 

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus