HMF på Facebook
Kommentaren som 44-åringen döms för.

Dom: Olagligt skriva att svarta har lägre IQ – trots att det är sant

Publicerad 6 juni 2018 kl 11.14

Lag & Rätt. Det råder vetenskaplig konsensus om att svarta afrikaner genomsnittligt har lägre IQ än andra folkslag. Trots det döms nu en 44-årig man i Täby till 18.000 kronor i böter för att ha konstaterat detta på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Polisanmälan från "Johan Eriksson". (Klicka för stor bild.)

I juli 2017 uppstod en debatt i Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" efter att en användare postat en länk till en artikel i Aftonbladet med rubriken "Läkare: 'Somalier har en IQ på 70'".

Flera användare frågade sig om det kunde vara så att den utpekade läkaren faktiskt hade rätt. En handfull av användarna polisanmäldes snabbt av den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg, som använde sig av sitt anonyma alias "Johan Eriksson" och som ligger bakom ett mycket stort antal anmälningar om "hets mot folkgrupp" på Facebook.

Ladda ner domen här

En av de polisanmälda, en man från Täby, skrev följande:

"Den svarta rasen har lägre iq och högre testosteronnivåer. Så länge pk-maffian påstår att det bara är hudfärg som skiljer människor kommer aldrig sanningen fram."

Han åtalades senare för hets mot folkgrupp av kammaråklagare Jenny Karlsson.

"Men det är så"
I polisförhör försökte 44-åringen förgäves förklara att han bara redovisade vetenskaplig fakta.

– Först och främst var det ju oerhört dumt att ge sig in i en rasdebatt sådär på nätet, det var oerhört korkat och jag kommer aldrig någonsin göra det igen. Men sedan måste jag erkänna jag tror på det för att jag har läst forskningsrapporter på nätet som säger att det är så. Men det var också lite menat, eftersom det var väldigt mycket att svarta har lägre intelligens så var det också menat att påpeka att liksom att de kanske har lägre intelligens så kanske de är bättre på något annat.

Förhörsledaren krävde istället att få veta vad han "tycker i övrigt om personer med mörk hudfärg".

– Jag har många vänner av alla möjliga etniciteter. Det jag syftar på den stora helheten som befolkningsmängd. Jag lägger ingen värdering i det, svarade mannen.

Polisen som höll i förhöret var dock inte nådig. "Men, förklara, vad menade du med att skriva så där?" krävde han att få veta.

– Att det är skillnad på folk helt enkelt. Att man måste inse att det är så, inte så att det liksom är värderingsskillnad på folk, utan att folk skiljer sig, att det är skillnad på gott och ont. På samma sätt som vilken djurgrupp som helst, svarade mannen.

Slipper fängelse
Attunda tingsrätt tar dock ingen hänsyn till 44-åringens försvar att han förde ett resonemang kring vetenskapliga fakta.

"[Mannens] invändning om att han inte har agerat med avsikt att göra sig skyldig till något brott är inte av beskaffenhet att frita honom från ansvar. Därför ska åtalet bifallas", skriver tingsrätten i sin dom.

"Brottet är inte ringa", fastslår domaren Urban Engström vidare.

Straffvärdet för gärningen motsvarar enligt tingsrätten "fängelse någon månad", men 44-åringen kommer undan med villkorlig dom och 50 dagsböter á 360 kronor. Han ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Forskningsläget
Forskarna Richard Herrnstein och Charles Murray slog redan 1994 i sin bok The Bell Curve fast att det efter otaliga studier rådde full konsensus inom intelligensforskningen om att de genomsnittliga IQ-nivåerna skiljer sig markant mellan olika folkslag. Richard Lynn och Tatu Vanhanen gjorde senare en omfattande internationell studie som presenterades i boken IQ and the Wealth of Nations (2002). Om den nivå som vita européer i genomsnitt ligger på sätts till 100, så hamnar östasiater något högre, på 103–106. Sydostasiater och polynesier ligger lägre, på ungefär 90. Sydasiater, till exempel indier, och befolkningar i Mellanöstern, har en genomsnittlig IQ-nivå på mellan 80 och 90. Befolkningen i Afrika söder om Sahara presterar på nivåer under eller omkring 70, vilket också svarta i Karibien och Sydamerika gör, enligt Lynns och Vanhanens studie.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.