Domstol upphäver förbud mot att jobba utan munskydd på äldreboende

Publicerad 30 april 2020 kl 13.56

Lag & Rätt. Arbetsmiljöverket förbjöd Stockholms kommun att utföra patientnära arbete med coronasmittade på ett äldreboende om inte skyddsutrustning i form av visir i kombination med munskydd bars. Men nu upphävs förbudet av förvaltningsrätten med hänvisning till att det var otydligt.

Gilla artikeln på Facebook

Huvudskyddsombudet stoppade den 7 april arbetet vid äldreboendet Serafen på Kungsholmen i Stockholm.

Skyddsstoppet avsåg allt arbete där det fanns risk för exponering av konstaterad coronasmitta närmare än en meters avstånd. Huvud­skyddsombudet ansåg till skillnad från arbetsgivaren att munskydd är nödvändigt även om man har visir.

Efter att Stockholms kommun vänt sig till Arbetsmiljöverket för ett ställningstagande beslutade verket samma dag att förbjuda patientnära arbete på det aktuella äldreboendet. I förbudet angavs som villkor att visir skulle bäras i kombination med munskydd.

Stockholms kommun har uppgett i sitt överklagande att förbudet är alltför otydligt och ospecificerat. Förvaltningsrätten instämmer nu i den uppfattningen, eftersom Arbetsmiljöverket inte tydliggjort vad som avses med patientnära arbete.

"Verket har inte angett vid vilka arbetsmoment som förbudet gäller, eller om förbudet gäller vid allt arbete inom ett visst avstånd från brukaren. Förvaltningsrätten bedömer därför att förbudet inte är så tydligt och precist som krävs för att kommunen ska kunna förutse vilka åtgärder som behöver vidtas", skriver domstolen.

– Förvaltningsrättens avgörande innebär ingen medicinsk bedömning av vilken skyddsutrustning som ska användas i vissa arbetsmoment. I stället var det de rättsliga kraven på ett förbud som blev avgörande, säger chefsrådmannen Johan Lundmark i ett uttalande.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Mer från Lag & Rätt

Våldtäktsman blir av med flyktingstatus – får stanna ändå

Domen: Dra in flyktingstatusen vid våldtäkt.. Men någon utvisning blir det ändå inte – på grund av "verkställighetshinder".0 

Dömdes trots att åsiktsbrottet var preskriberat

Kallade gängkriminella för "blattejävlar".. Men mannen frias helt av hovrätten efter felaktiga domen.0 

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0