Foto: Pawel Flato/Regeringskansliet

Dryg miljard extra till bidrag för somalier

Publicerad 30 augusti 2012 kl 10.23

Inrikes.Kommunpolitiker har under en längre tid signalerat att de inte klarar av den att finansiera socialbidragskostnaderna för den somaliska invandringen. Nu får de gehör av regeringen. Staten ska under en fyraårsperiod bidra med 1,3 miljarder kronor till de kommuner som tar emot somaliska anhöriginvandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Det är inför höstbudgeten som allianspartierna kommit överens om att kommunerna ska få extra stöd för att kunna hantera de enorma bidragskostnader som anstormningen av somaliska anhöriginvandrare innebär, rapporterar Ekot.

– Flyktingpolitiken är ett nationellt åtagande och här kommer nu budgeten att presentera ett förslag så att staten tar ansvaret även för dem som nu kommer från Somalia, säger Erik Ullenhag.

De 1,3 miljarderna planeras att delas ut under fyra år, varav drygt 800 miljoner under de första två åren. Pengarna ska bland annat gå till socialbidrag och bostäder till somalierna, som i de flesta fall statistiskt sett kommer att hamna i ett livslångt bidragsberoende.

Anslaget kommer efter att tolv drabbade svenska kommuner tidigare i augusti skrev en debattartikel där de konstaterade att de inte skulle klara bidragskostnaderna för de tiotusentals somaliska anhöriginvandrarna.

”Det kan ta upp till tio år för kortutbildade och analfabeter att bli självförsörjande och hela vägen fram till denna punkt blir kommunernas ansvar. Förskola, utbildning, bostäder, försörjningsstöd och samhällsorientering kommer att bli ett långsiktigt arbete som inte tar slut efter två år. Detta leder till stora påfrestningar både organisatoriskt och ekonomiskt för de kommuner som tar emot dessa grupper”, skrev de tolv kommunstyrelseordförandena, däribland Göran Dahlström i Katrineholm.

Regeringen föreslår även att regelverket för etableringsstödet ska ändras för att fler somalier ska kunna ta del av det.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Malmö ska "dygnet runt"-bevakas genom drönare

Polisens senaste metod mot kriminaliteten. "De ska hjälpa oss att förebygga och avbryta brott."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0