Kompetensregnet i SVT

"Kebabtekniker" – här skojar egna ankaret om SVT:s "kompetensregn" från arabvärlden

Publicerad 4 juni 2015 kl 10.57

Inrikes. Igår avslöjade Fria Tider att SVT kraftigt skönmålade invandringen när de påstod att antalet civilingenjörer från utlandet "mer än fördubblats på bara ett år" tack vare ett "kompetensregn" från framför allt Syrien. I själva verket hade enbart två civilingenjörer invandrat från arablandet under året – nu skojar den statliga mediejättens anställda själva om SVT:s påståenden.
 – De som kommer är ofta färdigutbildade ingenjörer, läkare och kebabtekniker, raljerade SVT:s nyhetsankare Fredrik Ahl i TV igår kväll.

Gilla artikeln på Facebook

Idag på förmiddagen satt SVT:s nyhetschefer för Östergötland och Sörmland i möte efter att SVT-journalisten Fredrik Ahl vid tiotiden igår kväll gjort sig lustig över det statliga mediebolagets påståenden om att invandrarna från Syrien är ett "kompetensregn som just nu faller över Sverige".

– God kväll! Människor som flyr till Sverige har aldrig varit så färdigutbildade som nu enligt en granskning som Sveriges Television gjort. De som kommer är ofta färdigutbildade ingenjörer, läkare och kebabtekniker, sade Ahl sarkastiskt, ovetandes om att hans ord gick ut i TV-nätet.

I en annan sekvens sade han, syftandes på kommunalrådet Göran Dahlström (S) i somalietäta Katrineholm, att:

– Kommuner ska kunna beordras att ta emot ett visst antal flyktingar, det föreslår regeringen. Det här är inte roligt tycker Dahlström, han vill ha alla där, för han får så mycket pengar då.

En uppmärksam TV-tittare filmade av sin TV och lade upp klippet på Facebook där det under natten och morgonen fått stor spridning.

Lena Michanek är redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Sörmland, den lokala SVT-kanal som sändningen igår gick ut i. Hon säger till Fria Tider att hon beklagar det budskap som gick ut i TV-nätet och förklarar varför det blev som det blev:

– Det gick inte ut i någon av våra ordinarie sändningar, utan det där hamnade på någon kanal 999 mellan två sändningar, så det var inte en ordinarie sändning som det gick ut i.

Men det var ändå något som gick ut i TV-nätet?
– Ja, till ett fåtal kunder tror vi som har någon leverantör, vi har inte riktigt rett ut det än, men det har inte gått ut brett, det är först nu det blivit viralt. Förmodligen kan det handla om något litet antal TV-kunder, men det vet vi inte exakt.

Har ni någon kommentar till det som sades under den här TV-sändningen?
– Det är väldigt väldigt olyckligt naturligtvis och vi beklagar, det uttrycks ju saker som SVT inte alls står bakom och som kan uppfattas som kränkande.

Bland annat sade Fredrik Ahl att "människor som flyr till Sverige har aldrig varit så välutbildade som nu enligt en granskning som Sveriges Television gjort. De som kommer är ofta färdigutbildade ingenjörer, läkare och kebabtekniker". Handlar det här om att han på något sätt ville raljera över de uppgifter som SVT igår gick ut med för Fria Tider, som jag ringer ifrån, har ju gått igenom dem och de har visat sig vara ganska vinklade, diplomatiskt uttryckt?
– Jag kan ju inte svara för honom, jag kan bara svara för att det här är inte något som SVT står bakom. Jag tycker att det är väldigt väldigt olyckligt uttryckt och jag kan bara beklaga att det har sagts i vårt namn, så att säga.

Är det vanligt att anställda på SVT raljerar och lattjar på det här sättet?
– Jag har aldrig, under min tid på SVT har jag aldrig hört någon sådan här jargong eller sådana här formuleringar överhuvudtaget.

Fredrik Ahl sade själv igår till Expressen att han ganska ofta brukar stå och hålla låda mellan sändningarna, har du sett allt han har sagt tidigare?
– Vi jobbar på olika orter kan jag säga, han är programledare, jag är inte hans chef. Han jobbar i Norrköping och jag har en redaktion i Eskilstuna så jag vill inte uttala mig i den biten överhuvudtaget. Men jag har inte hört någon jargong i den riktningen under det halvår jag varit på SVT.

Så du menar att det skulle kunna vara ganska vanligt att SVT-anställda på det här sättet uttrycker sitt missnöje?
– Nej, det har jag absolut inte sagt.

Men det skulle kunna vara, för du vet inte, det är ditt svar?
– Men skulle kunna vara, jag har aldrig hört något sådant här överhuvudtaget. De kollegor jag är här med idag säger att de inte känner igen den här jargongen inom SVT.

Fria Tider har även sökt Fredrik Ahl för en kommentar, men han har inte gått att nå.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.