Kompetensregnet i SVT

Invandrarna får avgöra sin utbildningsnivå själva – Fria Tider granskar siffrorna

Publicerad 5 juni 2015 kl 12.25

Politik. I förrgår hävdade SVT att 37 procent av invandrarna från Syrien är "högutbildade" och beskrev dem som ett "kompetensregn". Redan samma dag kunde Fria Tider avslöja att uppgiften var missvisande, enligt siffror från Universitets- och högskolerådet. Idag kan vi dessutom avslöja att alla invandrare som ingår i Arbetsförmedlingens bidragsprojekt "etableringsuppdraget" själva får avgöra sin utbildningsnivå.
 – Om man flyr så har man väl inte alla papper i ordning, säger en talesman för myndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i onsdags som statliga Sveriges Television i ett flertal artiklar beskrev invandringen från Syrien i termer som en "massiv import" av kunskap, en "rekordstor ström av akademiker" och ett "kompetensregn som just nu faller över Sverige".

Bland annat slog SVT redan i ingressen av en av sina artiklar fast att antalet civilingenjörer från utlandet "mer än fördubblats på bara ett år" och att det var inte minst tack vare invandringen från Syrien.

De uppgifterna kunde Fria Tider däremot vederlägga samma dag efter att ha kontrollerat hur många syriska civilingenjörer som förra året validerades av Universitets- och högskolerådet (UHR) – två stycken.

Under rubriken "Var tredje syrisk flykting högutbildad" påstod SVT dessutom att 37 procent av alla syrier som invandrar till Sverige är högutbildade och akademiker. De uppgifterna hade SVT hämtat från Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, uppgav man, och under onsdagen och torsdagen har Fria Tider flera gånger varit i kontakt med Arbetsförmedlingen för att få ta del av de siffror som Arbetsförmedlingen skickade till SVT.

För att se Arbetsförmedlingens siffror – klicka här: Lär dig räkna syriska akademiker som SVT

Under gårdagen fick Fria Tider ta del av handlingarna och av dem framgår att SVT räknat alla syrier som har någon form av eftergymnasial utbildning, även om det bara handlar om någon enstaka kurs, som högutbildade och akademiker. Vad som inte framgår av dokumentet däremot är hur Arbetsförmedlingen kommit fram till de syriska invandrarnas utbildningsnivå.

Arbetsförmedlingens presstalesman Anna-Lena Immo, som skickade över handlingarna till Fria Tider, säger såhär när hon blir uppringd för att svara på frågor om syriernas utbildningsnivå:

– Jag pratade med min kollega och hon sade att du ville ha information om utbildningsnivån för syrier och det är det jag har skickat till dig nu då.

Precis, det som fortfarande saknas är hur ni verifierat att de här uppgifterna stämmer. Är det här självrapporterat eller är det något som bekräftats av svenska myndigheter, till exempel UHR?
– Alltså, om man flyr från ett land så har man väl inte alla papper i ordning precis från början. Så till en början är det så att vi gör som alla andra, vi möter alla människor likadant oavsett var man kommer ifrån. Vi registrerar en persons utbildningsnivå utifrån den information som finns, en del har med sig sina papper och andra har det inte.

Så det här är vad invandrarna själva uppger?
– Både och kan man säga.

Det här är alltså inte kunskaper som verifierats av UHR, Universitets- och högskolerådet?
– Det här är vid inskrivningstillfället, så nej, så har jag uppfattat det, men det får jag väl dubbelkolla. Det beror lite på hur länge man varit i landet om man hunnit med det eller inte.

När Fria Tider pratar med Lena Pettersson på SVT, som skrev artiklarna, tycker hon däremot inte att hennes artiklar är vilseledande. Hon tycker heller inte att det borde framgå att uppgiften om att 37 procent av de syriska invandrarna är högutbildade är en siffra som bygger på vad invandrarna själva har uppgett.

– Jag svarar jättegärna för det jag skrivit eller sagt i inslagen, men jag kan inte svara för dina formuleringar, det får ju du stå för, säger hon.

Om 865 invandrare från Syrien fått sin utbildning validerad av UHR och man sätter det i relation till 25.950 stycken syrier som kom till Sverige förra året?
– Du får gärna sätta det i relation till varandra, men jag har inte gjort det eller påstått någonting om det. Och jag kan inte svara för de slutsatser som du drar, det får ju du göra.

Men borde inte det framgå att det bara var 865 invandrare från Syrien som fick sin utbildning validerad av UHR och att det samtidigt var 25.950 därifrån som fick uppehållstillstånd?
– Såhär, det som vi tyckte borde framgå står i artiklarna och jag svarar hemskt gärna för det.

Jo, precis och det var vad ni tyckte borde framgå eftersom det stöder er politiska tes. Men fortfarande, om bara 3,3 procent av syrierna som kom till Sverige förra året hade en validerad akademisk utbildning, det rimmar ju väldigt illa med den här siffran 37 procent som ni påstod. Är inte det att vilseleda tittarna eller läsarna att det inte framgår?
– Jag publicerar ju det som vi publicerar, och det står jag för. Och sedan vilka slutsatser du drar eller vilka påståenden du vill göra, det får du göra som du vill. Förstår du vad jag menar? Du ställer frågor av typen; har du slutat slå din man liksom.

Så du tycker inte att artiklarna är vilseledande?
– Nej, självklart inte, då hade jag inte publicerat dem.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.