Kompetensregnet i SVT
Nationalekonomen Tino Sanandaji.

Sanandaji starkt kritisk till SVT:s påståenden om "kompetensregn"

Publicerad 7 juni 2015 kl 15.09

Media. Den sverigekurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji kritiserade i fredags i skarpa ordalag SVT:s artiklar om ett "kompetensregn" över Sverige tack vare invandringen från Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

Kritiken framfördes i en debattartikel på SVT:s hemsida där Sanandaji bland annat påpekade att endast 0,3 procent av de nyanlända invandrarna har en forskar­utbildning.

"Uppgiften stämmer inte" och "det är manipulativt" lyder hans omdömen om SVT:s påstående att 37 procent av invandrarna från Syrien är högutbildade. Det statliga TV-bolaget baserade påståendet på uppgifter som det fått från Arbetsförmedlingen.

"I Sverige betyder dock högutbildad högskole­utbildad, någon med ett par års mekanik­träning i den syriska militären betraktas inte som högutbildad", skriver han och konstaterar att till och med vänsterliberala Dagens Industri från ledarplats kritiserat SVT.

Sanandaji tror sig dock veta varför Arbetsförmedlingen och SVT far med osanning genom att påstå att 37 procent av invandrarna från Syrien är högutbildade:

"En orsak kan vara att AMS leds av en ny generaldirektör med bakgrund som social­demokratisk politiker".

Sanandaji avslutar med att anklaga Arbets­förmedlingen för att bryta mot offentlighets­principen då myndigheten vägrat lämna ut uppgifter till honom om hur stor andel av de syriska invandrarna som är högutbildade enligt SCB:s definition.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Märkliga liberala konspirationsteorier om alternativmedia.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0