Kompetensregnet i SVT
Nationalekonomen Tino Sanandaji.

Sanandaji starkt kritisk till SVT:s påståenden om "kompetensregn"

Publicerad 7 juni 2015 kl 15.09

Media. Den sverigekurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji kritiserade i fredags i skarpa ordalag SVT:s artiklar om ett "kompetensregn" över Sverige tack vare invandringen från Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

Kritiken framfördes i en debattartikel på SVT:s hemsida där Sanandaji bland annat påpekade att endast 0,3 procent av de nyanlända invandrarna har en forskar­utbildning.

"Uppgiften stämmer inte" och "det är manipulativt" lyder hans omdömen om SVT:s påstående att 37 procent av invandrarna från Syrien är högutbildade. Det statliga TV-bolaget baserade påståendet på uppgifter som det fått från Arbetsförmedlingen.

"I Sverige betyder dock högutbildad högskole­utbildad, någon med ett par års mekanik­träning i den syriska militären betraktas inte som högutbildad", skriver han och konstaterar att till och med vänsterliberala Dagens Industri från ledarplats kritiserat SVT.

Sanandaji tror sig dock veta varför Arbetsförmedlingen och SVT far med osanning genom att påstå att 37 procent av invandrarna från Syrien är högutbildade:

"En orsak kan vara att AMS leds av en ny generaldirektör med bakgrund som social­demokratisk politiker".

Sanandaji avslutar med att anklaga Arbets­förmedlingen för att bryta mot offentlighets­principen då myndigheten vägrat lämna ut uppgifter till honom om hur stor andel av de syriska invandrarna som är högutbildade enligt SCB:s definition.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0