Kompetensregnet i SVT
Jan Tullberg är forskare i ekonomi och docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Jan Tullberg kritisk till SVT:s uppgifter

Publicerad 3 juni 2015 kl 19.14

Politik. Ekonomen Jan Tullberg tror inte på SVT:s uppgifter om att 37 procent av de syrier som kommer som invandrare till Sverige har en akademisk utbildning.
– Det låter som på i-landsnivå, säger han till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Ekonomen Jan Tullberg, forskare i ekonomi och docent vid Handelshögskolan i Stockholm, är kritisk till de uppgifter som Sveriges Television gick ut med idag om att 37 procent av invandrarna från Syrien är akademiker.

– Det låter som på i-landsnivå, kanske till och med en bra i-landssiffra, säger han till Fria Tider.

Han tror att det är Migrationsverket som varit väldigt generösa med hur de klassificerar syriska utbildningar och att det är det som ligger bakom de fantastiska siffrorna.

– Jag är inte expert på området, men jag tror att det är en skönmålning är min spontana uppfattning, säger han och tillägger:

– Många utbildningar är inte likvärdiga och inte direkt översättbara, så det är mycket som krävs innan de där utbildningarna kan fylla en funktion.

Enligt en insatt källa, som önskat vara anonym, har Arbetsförmedlingen när de tagit fram siffrorna klumpat ihop alla som har någon form av eftergymnasial utbildning och kallat dem akademiker. I den gruppen räknar man även in dem som gått på koranskolor eller gått en militärutbildning, säger källan.

– Koranskolorna tror jag inte att de räknar, men en militärutbildning kan man definitivt lägga in här, kommenterar Tullberg och tillägger:

– Däremot är det så att människor som gått i koranskola men inte lärt sig att läsa ordentligt mycket väl kan klassas som att de gått en grundskoleutbildning. Det kan låta som att de har en uppåt nio års utbildning, men i själva verket har de gått ett år och kan bara citera vissa delar av koranen utantill.

Tullberg tycker dessutom att påståenden om alla högutbildade invandrare är gammal skåpmat som använts tidigare i den politiska debatten.

– Den här frågan dök upp för inte så länge sedan och det känns som att det är en repris, säger han.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0