Kompetensregnet i SVT
Jackpott? Syriska flyktingar på väg till Europa.

SVT jublar över två civilingenjörer från Syrien

Publicerad 3 juni 2015 kl 16.32

Radio & TV. SVT skriver idag att antalet civilingenjörer från utlandet "mer än fördubblats på bara ett år" och anger bland annat invandringen från Syrien som skäl. Men när Fria Tider kontrollerar hur många syriska civilingenjörer som validerades i Sverige förra året blir svaret inte lika imponerande.
– Två stycken, säger Lars Petersson, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet.

Dela artikeln

37 procent av alla invandrare från Syrien är akademiker, antalet godkända civilingenjörer från utlandet har mer än fördubblats på bara ett år och tack vare invandringen från tredje världen sker just nu en "massiv import" av kunskap. Det är några av de påståenden som statsägda SVT gör i ett antal vänsterpolitiskt vinklade artiklar idag som man även sprider på arabiska.

Bland annat använder sig SVT av siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR) för att påstå att det är ett "kompetensregn som just nu faller över Sverige". Men när Fria Tider ringer upp UHR för att kontrollera uppgifterna är man inte så säkra på att SVT återgett alla siffror korrekt. Bland annat frågar vi om siffran 920 utländska ingenjörer och om alla de verkligen är syrier.

– 340 civilingenjörer och 580 högskoleingenjörer är det, säger UHR:s presstalesman Åke Lernefalk till Fria Tider.

– Men det kan inte vara högskole- och civilingenjörer från Syrien, det måste vara samtliga ingenjörer, skulle jag tro, fortsätter han.

Sedan förklarar han att det långt ifrån bara är utbildningar som syrier eller andra invandrare från tredje världen har som verifieras av UHR.

– Det är alla utbildningar som inte är svenska, så det är EU-länder och det är Norge, det är Syrien och Vietnam och det kan vara Japan också.

Så det kan vara någon som varit och studerat i Danmark till exempel?
– Jag skulle tro att det är så, jag har aldrig ställt den kontrollfrågan till dem, men det är ju landsstämpeln på utbildningen som är det relevanta.

Efter att ha pratat med Lernefalk ringer vi upp verksamhetschefen Lars Petersson, som även SVT pratat med, eftersom han är mer insatt i siffrorna. Vi ber honom kolla upp hur många ingenjörer från Syrien som UHR verifierade förra året.

– 126 stycken högskoleingenjörer, svarar han efter att ha knappat på sin dator en stund.

Okej, och hur många civilingenjörer?
– Väldigt många färre, två stycken.

Därefter förklarar han de siffror som SVT angett där man skriver att 1689 syrier förra året ansökte om att få sin utbildning godkänd hos UHR – av dem är det bara 865 som fått bifall medan 612 fått avslag berättar han.

865 invandrare från Syrien som fått sin utbildning verifierad av UHR ska alltså sättas i relation till de 25.950 invandrare från samma land som förra året beviljades uppehållstillstånd i Sverige, enligt Migrationsverkets statistik.

Det finns akademiska utbildningar som verifieras av andra instanser än UHR, men UHR står för merparten av de examina som granskas.

– Man kan ju ha sökt till högskolan och fått en bedömning där till exempel, vi har ju också alla läkare, sjuksköterskor och lärare som inte når oss, förklarar Petersson.

I sina artiklar hänvisar SVT även till Arbetsförmedlingen och det fiaskobetonade "etableringsuppdraget" – ett skattefinansierat bidragsprojekt för invandrare som kostar tiotals miljarder kronor varje år. SVT skriver att det enligt etableringsuppdragets statistik är 37 procent av bidragstagarna från Syrien som har en "eftergymnasial utbildning".

Fria Tider har sökt företrädare för Arbetsförmedlingen för en förklaring till uppgifterna och för att fråga om det är självrapporterade eller verifierade siffror man syftar på. Arbetsförmedlingen har bett att få återkomma med svar.

Vi har även sökt SVT:s journalist Lena Pettersson, som skrivit artiklarna, samt SVT:s nyhetschef, men ingen av dem har gått att få tag på.

Se även:
Etableringslotsarna


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Färska uppgifterna från SCB. Siffrorna beskrivs som "otäcka".0 Plus

Mer från Radio & TV

Vetenskap

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

Kultur

Rod Stewart hyllar Zelenskyj – blir utbuad. Tyska fansen fick nog vid gigantiska hjältebilden.0