Kommunkrisen

Efter invandringen: Välfärden i Filipstad på väg att kollapsa

Publicerad 1 februari 2020 kl 11.44

Inrikes. Regeringens extramiljarder till kommunerna betyder i princip ingenting. Filipstad, som förra året varnade för konkurs på grund av asylinvandringen, kan i stället tvingas höja skatten med 10 procent, uppger Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Politikerna påstod att invandringen till Sverige skulle gynna svensk ekonomi. Verkligheten har blivit den totalt motsatta.

Förra året kom larmet om att Filipstad är på väg att krascha till följd av den kostsamma invandringen.

Bland annat har socialbidragen mångdubblats.

Men nu har situationen blivit ännu värre, och försörjningsstödet som betalas ut har blivit större och större. Enligt kommunen kan man behöva höja skatten med tio procent till 2022.

Regeringens extramiljarder, som ska täcka invandringens kostnader i kommunerna, är så små att de nästan inte betyder någonting. Filipstad får 6-7 miljoner men skulle omgående behöva 100 miljoner.

– Fortsätter det här blir det ju ännu mer minus. Och det går inte. Vi kan inte dra ner hur mycket som helst för vi behöver också skola, vård och omsorg på en nivå som faktiskt är acceptabel, säger Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Felth (S) till Expressen samtidigt som hon kallar extramiljarderna för "en droppe i havet".

Hon förklarar att kommunens placeringskostnader och försörjningsstöd är enorma. För att folk ska förstå proportionerna, påpekar hon att motsvarande kostnad i Karlstad hade varit 700 miljoner, och för Stockholm hade det handlat om 7.000 miljoner.

"Mycket anhöriginvandring" är nu det stora problemet, säger kommunalrådet i Expressen och kräver att Filipstad får ytterligare 90 miljoner kronor av regeringen.

Men någon avgörande hjälp från regeringens sida ser det inte ut att bli. Civilminister Lena Micko (S) säger att kommunerna måste "ställa om" för att lösa situationen och att de själva har ett stort ansvar inom det kommunala självstyret. Samtidigt har Stefan Löfven (S) otaliga gånger påstått att välfärden är det regeringen prioriterar främst.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Google vill hjälpa dig göra rasmedvetna val

Företag rasinventeras.. Företag med svarta ägare får särskild märkning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vänsteråsikter bland unga kvinnor kopplas till psykisk ohälsa

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni.. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0