Kommunkrisen

Efter invandringen: Välfärden i Filipstad på väg att kollapsa

Publicerad 1 februari 2020 kl 11.44

Inrikes. Regeringens extramiljarder till kommunerna betyder i princip ingenting. Filipstad, som förra året varnade för konkurs på grund av asylinvandringen, kan i stället tvingas höja skatten med 10 procent, uppger Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Politikerna påstod att invandringen till Sverige skulle gynna svensk ekonomi. Verkligheten har blivit den totalt motsatta.

Förra året kom larmet om att Filipstad är på väg att krascha till följd av den kostsamma invandringen.

Bland annat har socialbidragen mångdubblats.

Men nu har situationen blivit ännu värre, och försörjningsstödet som betalas ut har blivit större och större. Enligt kommunen kan man behöva höja skatten med tio procent till 2022.

Regeringens extramiljarder, som ska täcka invandringens kostnader i kommunerna, är så små att de nästan inte betyder någonting. Filipstad får 6-7 miljoner men skulle omgående behöva 100 miljoner.

– Fortsätter det här blir det ju ännu mer minus. Och det går inte. Vi kan inte dra ner hur mycket som helst för vi behöver också skola, vård och omsorg på en nivå som faktiskt är acceptabel, säger Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Felth (S) till Expressen samtidigt som hon kallar extramiljarderna för "en droppe i havet".

Hon förklarar att kommunens placeringskostnader och försörjningsstöd är enorma. För att folk ska förstå proportionerna, påpekar hon att motsvarande kostnad i Karlstad hade varit 700 miljoner, och för Stockholm hade det handlat om 7.000 miljoner.

"Mycket anhöriginvandring" är nu det stora problemet, säger kommunalrådet i Expressen och kräver att Filipstad får ytterligare 90 miljoner kronor av regeringen.

Men någon avgörande hjälp från regeringens sida ser det inte ut att bli. Civilminister Lena Micko (S) säger att kommunerna måste "ställa om" för att lösa situationen och att de själva har ett stort ansvar inom det kommunala självstyret. Samtidigt har Stefan Löfven (S) otaliga gånger påstått att välfärden är det regeringen prioriterar främst.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Experten: Var beredda på åtal mot politiker för coronafiaskot

Krisen så misskött att det kan vara brottsligt.. Nu spår tunga svenska juristen åtal mot chefer och politiker i vårdkollapsens spår.0 Plus

Region Norrbotten medger strategin: "Nästan alla" ska smittas så "flockimmunitet" uppstår

"Bromsar man för mycket så sladdar man ner i diket.". Strategin övergavs i Storbritannien när experterna räknade ut att den skulle leda till en kvarts miljon döda.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt visar Googles GPS-data. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0