Filipstad
"Det är faktiskt är det vi håller på att göra och då måste vi förhålla oss till det", säger Jim Frölander till "Uppdrag granskning". Kommunen räknar med att åtminstone 80 procent av tredje världen-invandrarna lever på bidrag – och att många av dem aldrig någonsin kommer att arbeta.

Integrationsansvarig medger: "Vi håller på och byter befolkning"

Publicerad 28 augusti 2019 kl 10.05

Inrikes. "Uppdrag granskning" granskar nu Filipstads kommun, som står inför en ekonomisk krasch när allt färre svenskar ska försörja allt fler bidragsinvandrare från tredje världen.
– Vi håller på och byter befolkning. Det kan man tycka vad man vill om, det beror på hur man är lagd, säger Jim Frölander, integrationsansvarig i Filipstad, i programmet.

Gilla artikeln på Facebook

Kommunanställda i Filipstad larmar enligt SVT:s "Uppdrag granskning" om "en allt mer desperat situation".

Problemet är enkelt och trenden är mycket tydligt – svenskar i arbetsför ålder flyttar ut ur kommunen medan invandrare från tredje världen flyttar in.

Kommunen räknar med att åtminstone 80 procent av de utomeuropeiskt födda är arbetslösa och lever på bidrag.

“I Filipstad bor cirka 750 vuxna individer med ursprung i Syrien, Somalia, Eritrea, Afghanistan och Irak. [...] I denna grupp är arbetslösheten och bidragsberoendet mycket högt, samtidigt som utbildningsnivåerna är mycket låga. Denna grupp riskerar att hamna i ett evigt utanförskap som redan nu belastar den kommunala ekonomin tungt", skriver kommunchefen Claes Hultgren i kommunernas senaste ekonomirapport.

Enligt Hultgren saknar många av tredje världen-invandrarna helt förutsättningar för att någonsin komma in på den svenska arbetsmarknaden.

– Man är för gammal kanske och är analfabet, eller har väldigt låg utbildningsnivå. Vi måste då acceptera att det blir en del människor som kommer att ha behov av samhällets stöd för sin försörjning, säger kommunchefen till Uppdrag granskning.

Mellan 2012 och 2018 har antalet inrikesfödda i kommunen minskat med 640 personer medan antalet utrikesfödda har ökat med 963 personer.

– Vi håller på och byter befolkning. Det kan man tycka vad man vill om, det beror på hur man är lagd. Men det är bara konstaterande av fakta att det faktiskt är det vi håller på att göra och då måste vi förhålla oss till det, sammanfattar Jim Frölander, integrationsansvarig i Filipstad, till Uppdrag granskning.

Avsnittet av om Filipstad sänds i kväll klockan 20.00 i SVT1 men går att se redan 12.00 på SVT Play.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ministern om varför kriminaliteten fått växa: "Ville inte ses som rasistisk"

Damberg talar ut om "ängsligheten" för rasiststämpeln. Men nu tänker han och hans parti lägga om kursen i kriminalpolitiken, påstår han.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.