Kommunkrisen

Krisen i Filipstad: Socialbidragen har mångdubblats

Publicerad 27 augusti 2019 kl 15.30

Inrikes. Filipstad är nära att gå under på grund asylinvandringen till kommunen. Nu har Uppdrag Granskning gjort ett program om kommunens "desperata läge".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i april som Filipstad larmade om att kommunen är på väg att krascha efter den stora asylinvandringen.

Nu har även Uppdrag Granskning gjort ett inslag om den krisdrabbade kommunen.

I programmet citeras bland annat hur statsminister Stefan Löfven (S) i samband med asylvågen fräckt påstod att "Sveriges mottagning av flyktingar är hela Sveriges ansvar och därför ska också alla kommuner ta emot flyktingar. Ingen ska kunna smita undan!".

Filipstad accepterade asylinvandringen, och nu är kommunen nära katastrof.

Enligt inslaget har ekonomiskt bistånd som delas ut i kommunen ökat från knappt 5 miljoner kronor 2006 till 29,6 miljoner 2018.

– Väldigt många är arbetslösa av de som kom hit 2015. Ni ser inte att de kan komma ut i något arbete på en gång, utan det kan ta flera, flera, flera år. Helst ska de gå någon slags grundskoleutbildning. De som kan bidra och hjälpa er för att klara situationen ser vi lämnar kommunen enligt statistiken. Har jag fattat rätt?, sägs det i Uppdrag Granskning.

– Ja, blir svaret.

"Larmet från Filipstad" publiceras klockan 12 på onsdag på SVT Play och sänds senare samma dag klockan 20.00 i SVT1.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0