Bilden som har lett till åtal.

Elever skämtade om Hitler – nu åtalas 14 för "hets"

Publicerad 6 augusti 2019 kl 16.31

Lag & Rätt. Åklagare har åtalat 14 elever på en gymnasieskola i Stockholm för "hets mot folkgrupp". Detta sedan eleverna, som då var i 16-årsåldern, på skämt heilat och gjort "Hitler­mustascher" under en idrottslektion, rapporterar Mitt i Stockholm.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under en idrottslektion i slutet av november 2018 som eleverna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde bestämde sig för att skämta om Hitler.

13 elever heilade med högra armen medan de gjorde en "Hitlermustasch" med den vänstra. En 14:e åtalad elev ska ha fotograferat gruppen, enligt Mitt i Stockholm.

Fotografiet lades sedan upp på klassens slutna grupp på Snapchat och på ett Instagramkonto som var låst, enligt tidningen. En elev skvallrade dock och skickade bilden till skolans rektor.

Eleverna åtalas nu för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp vid Stockholms tingsrätt. De flesta av dem nekar till brott. De säger att det rörde sig om ett internskämt och de kan inte förstå hur det kan vara ett brott, skriver Mitt i Stockholm.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Kvinnans fräcka attack – mitt på gatan. "En sak att hantera coronaviruset, men i kombination med berikning blir det en helt annan sak."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.