Vänsterkravallerna i Göteborg
Attackerna mot polisen den 30 september.

Elva åtalas efter NMR-demonstrationen – flera från förorten

Publicerad 14 november 2017 kl 08.49

Inrikes. Elva yngre män åtalas nu för brott i samband med Nordiska motståndsrörelsens uppmärksammade demonstration i Göteborg den 30 september. Flera av de åtalade ska komma från Göteborgs förorter, uppger GP.

Dela artikeln

Den ena av förundersökningarna efter NMR-demonstrationen i Göteborg i september är nu klar.

Det handlar främst om nio unga män som ska ha gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp vid bron utanför Liseberg. Vissa av dem åtalas också för våld mot tjänsteman och brott mot lagen om maskeringsförbud.

Bland annat ska en stenslunga ha använts för att attackera polisen.

– Majoriteten av de här individerna är från Göteborgs förorter. De har, som jag förstått det, dragits till platsen eftersom det skulle kunna bli oroligheter, säger kammarråklagare Mats Ihlbom till GP.

Invandrarnas främsta eller enda syfte ska ha varit att angripa och skada poliserna. Enligt bildmaterial från platsen verkar personerna även känna varandra, då de kommunicerar med varandra.

Två av de åtalade personerna ingick inte i folksamlingen vid Liseberg, och anklagas för andra gärningar under dagen.

Enligt åklagaren har utredarna dock inte brytt sig om att närmare undersöka personernas politiska åsikter. Men de verkar inte tillhöra någon specifik vänsterextrem grupp, säger han. Till GT förklarar han dock att ett par av de åtalade har motiv "mer åt politiskt håll".

Enligt GT finns det åtminstone historiska kopplingar mellan personer som polisen ingrep mot och vänsterextrema Antifascistisk aktion, AFA.

Den man från Somalia, som uppgetts vara 17 år och som misstänks för försök till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp, sitter fortfarande häktad. Han har frihetsberövats för att han är utländsk medborgare och saknar uppehållstillstånd. Åklagaren anser att det finns en flyktfara. Men om han verkligen är 17 år råder det delade meningar om. Åklagaren väljer därför att åtala honom som vuxen.

De 23 anhängare till Nordiska motståndsrörelsen som greps under demonstrationen har ännu inte åtalats, och Mats Ihlbom säger till GP att han inte bestämt sig för om det blir något åtal. Personerna omhändertogs efter att de försökt forcera polisens avspärrningar då vänsterextremister stod på andra sidan och kastade sten mot dem.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Inrikes

Påven ber om ursäkt för kommentar om "bögerier"

Efter kritiken.. "Har aldrig haft för avsikt att förolämpa eller uttrycka sig homofobiskt."0 

De flesta kläder hamnar i soporna

Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.. Mycket liten andel av inköpen är begagnade kläder.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Machiavelli favorit i svenska fängelser. "Fursten" går varm i fängelsebiblioteken.0 

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0