Vänsterkravallerna i Göteborg
"Humlegårdsmannen" går idag under namnet John Andersson och är familjefar. Enligt åtalet anförde han vänsteraktivisterna i Göteborg i september.

Ökänd våldtäktsman ledde vänsterextrema upploppet

Publicerad 15 november 2017 kl 00.34

Inrikes. En av de elva vänsterextremister som åtalas för upploppet i Göteborg i september är en uppmärksammad våldtäktsman. Under 00-talet gav kvällstidningarna honom namnet "Humlegårdsmannen" sedan han överfallit minst ett tiotal kvinnor.
– Jag ville visa min avsky för att nazisterna fick demonstrera, säger våldtäktsmannen i förhör.

Dela artikeln

Det var den 30 september i år som en vänsterextrem mobb gick till attack mot polisen med stenar i samband med att Nordiska motståndsrörelsen anordnade en demonstration i Göteborg.

Enligt åklagaren var det en idag 34-årig våldtäktsman som anförde folkmassan, och nu åtalas han tillsammans med tio andra personer.

34-åringen, som idag har bytt namn till John Andersson och lever med skyddad identitet, kallades "Humlegårdsmannen" i media i samband med att han överföll ett stort antal kvinnor under 00-talet.

Sydsvenskan skrev 2005 att mannen beskrevs som "snygg och trevlig" av sina vänner. Men år 2003 dömdes han för att ha överfallit nio kvinnor under loppet av tre timmar i Malmö. Efter att ha dömts för överfallen släpptes han fri redan efter ett halvår, varpå han attackerade ytterligare en kvinna i Stockholm. Även denna gång fick han ett mycket kort straff, och bara några veckor efter att han kommit ut igen våldtog han en kvinna i Humlegården – ett brott han dömdes för i juli 2005.

Nu åtalas våldtäktsmannen alltså återigen, denna gång för bland annat våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Enligt åtalet var det nämligen "Humlegårdsmannen" som ledde den vänstermobb som med våld angrep polisen i Göteborg i slutet av september.

Åklagaren skriver att våldtäktsmannen "genom sitt agerande uppträtt såsom anförare" för de andra vänsteraktivisterna och att han personligen "försökt angripa poliser med våld".

I förhör berättar 34-åringen, som idag är en familjefar, att han vid tillfället för demonstrationen var på besök i Göteborg med fru och barn för att träffa släktingar.

– Jag hade inte för avsikt att ta ut någon aggression mot polisen. Jag ville visa min avsky för att nazisterna fick demonstrera, säger han.

Han uppger att han "i efterhand" tyckte att det "kändes dumt" att "mycket aggression gick ut över polisen" men att hans egen ilska var riktad mot nazisterna.

– Jag förstår att de har rätt att finnas men jag tycker inte att de ska få demonstrera. Jag har varit utsatt av rasister och nazister under min uppväxt. Det är därför jag känner ett hat.

På en film som används som bevis syns våldtäktsmannen kasta flera stenar mot poliser och gestikulera mot de andra vänsterextremisterna att de ska gå framåt.

Han erkänner att han kastat sten men understryker att han "upplevde" att det var nazisterna han kastade mot och att han ångrar sig.

– Syftet nåddes ju inte. Det känns som nazisterna fått mer vatten på sin kvarn, förklarar våldtäktsmannen.

Sammanlagt elva personer åtalades på tisdagen för vänsterupploppet i Göteborg. Två av dem, båda somalier, använde sig enligt åtalet av en slunga för att hiva stenar mot poliserna. Två polismän träffades av de slungade stenarna – en i skrevet och en i bröstet.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.