Bussmordet i Kiruna

En dödad i knivdrama på buss i Kiruna

Publicerad 16 juli 2020 kl 09.53

Inrikes. En person dödades i ett bråk på en buss i Kiruna under onsdagskvällen. Det skriver polisen på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Polis larmades till en busshållplats på Österleden, ett stenkast från Sveriges Televisions lokaler i Kiruna, omkring kvart över nio igår kväll med anledning av ett bråk på en buss. På platsen påträffades en avliden person som enligt uppgift som bekräftats av åklagaren ska ha blivit knivskuren till döds.

Tre personer greps och anhölls misstänkta för mord alternativt dråp. Enligt polisens pressinformatör Kristina Lantto är det inga fler än den döde och de tre anhållna som varit inblandade i bråket.

– Det är inga fler inblandade, säger hon till Fria Tider.

Flera personer blev vittnen till mordet.

– Jag vet att det finns vittnen, och dem ska vi höra, säger Lantto.

En teknisk utredning inleddes på platsen och flera beslag ska ha gjorts.

17-årig afghan
I sociala medler namnges en 17-årig afghan som den som dödades på bussen. Enligt andra källor är 17-åringen istället en av dem som nu anhållits för knivdådet.

Den utpekade 17-åringen kom enligt Skatteverket till Sverige från Iran tillsammans med sin pappa, född 1973, mamma och två syskon under flyktingkrisen sommaren 2015. Mamman, som skilde sig från 17-åringens pappa förra året, och ett av syskonen har skyddade identiteter i Sverige.

Lantto ville under förmiddagen inte kommentera de inblandades kön eller ålder.

– Vi har inte gått ut med någon information om de inblandade alls ännu. Det är en åklagarledd utredning och det är åklagaren som fattar beslut om vad vi går ut med och inte, och åklagaren sitter i möte nu, sade hon.

Vid lunchtid uppgav emellertid kammaråklagare Lindha Strömberg att två av de anhållna är under 18 år och att den tredje är född 1973.

– De kommer att höras under dagen med försvarare närvarande och innan dess kan vi inte kommentera deras inställning till brottet, sade hon då.

Fria Tider har varit i kontakt med Åklagarmyndigheten som inte vill kommentera vilken relation de tre anhållna har till varandra eller hade till brottsoffret.

Polisen uppger att de betraktar mordet på bussen som "en isolerad händelse" och att det "finns ingen anledning till oro för allmänheten".

Artikeln är uppdaterad.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tucker: ADL kämpar själva mot folkutbyte – i Israel

Anklagar judiska organisationen för grovt hyckleri. Varnar för samma utveckling i Israel som de själva förespråkar i USA.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0