Bussmordet i Kiruna

En dödad i knivdrama på buss i Kiruna

Publicerad 16 juli 2020 kl 09.53

Inrikes. En person dödades i ett bråk på en buss i Kiruna under onsdagskvällen. Det skriver polisen på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Polis larmades till en busshållplats på Österleden, ett stenkast från Sveriges Televisions lokaler i Kiruna, omkring kvart över nio igår kväll med anledning av ett bråk på en buss. På platsen påträffades en avliden person som enligt uppgift som bekräftats av åklagaren ska ha blivit knivskuren till döds.

Tre personer greps och anhölls misstänkta för mord alternativt dråp. Enligt polisens pressinformatör Kristina Lantto är det inga fler än den döde och de tre anhållna som varit inblandade i bråket.

– Det är inga fler inblandade, säger hon till Fria Tider.

Flera personer blev vittnen till mordet.

– Jag vet att det finns vittnen, och dem ska vi höra, säger Lantto.

En teknisk utredning inleddes på platsen och flera beslag ska ha gjorts.

17-årig afghan
I sociala medler namnges en 17-årig afghan som den som dödades på bussen. Enligt andra källor är 17-åringen istället en av dem som nu anhållits för knivdådet.

Den utpekade 17-åringen kom enligt Skatteverket till Sverige från Iran tillsammans med sin pappa, född 1973, mamma och två syskon under flyktingkrisen sommaren 2015. Mamman, som skilde sig från 17-åringens pappa förra året, och ett av syskonen har skyddade identiteter i Sverige.

Lantto ville under förmiddagen inte kommentera de inblandades kön eller ålder.

– Vi har inte gått ut med någon information om de inblandade alls ännu. Det är en åklagarledd utredning och det är åklagaren som fattar beslut om vad vi går ut med och inte, och åklagaren sitter i möte nu, sade hon.

Vid lunchtid uppgav emellertid kammaråklagare Lindha Strömberg att två av de anhållna är under 18 år och att den tredje är född 1973.

– De kommer att höras under dagen med försvarare närvarande och innan dess kan vi inte kommentera deras inställning till brottet, sade hon då.

Fria Tider har varit i kontakt med Åklagarmyndigheten som inte vill kommentera vilken relation de tre anhållna har till varandra eller hade till brottsoffret.

Polisen uppger att de betraktar mordet på bussen som "en isolerad händelse" och att det "finns ingen anledning till oro för allmänheten".

Artikeln är uppdaterad.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0