En enda somalier kostar 10 miljoner kronor

Publicerad 20 mars 2019 kl 16.44

Du betalar. En somalisk invandrare kostar skattebetalarna i genomsnitt motsvarande 10 miljoner svenska kronor under sin livstid. Det visar en ny studie som genomförts i Finland, rapporterar Sputnik News.

Gilla artikeln på Facebook

Det är tankesmedjan Suomen Perusta som har räknat på hur mycket asylinvandringen från arabvärlden och Afrika kommer att kosta Finland på sikt.

I rapporten, som utgår från offentlig statistik, beräknas en genomsnittlig irakisk invandrare som kom till Finland i åldern 20 till 24 kosta 690.000 euro (7,2 miljoner kronor).

En somalisk invandrare i samma ålder uppskattas vara än mer svindyr för skattebetalarna och kostar 951.000 euro – vilket motsvarar 9,9 miljoner kronor.

Beräkningarna inkluderar inte kostnader för eventuella barn. Referensmedelvärdet för finländare födda i Finland fastställdes till 0 euro.

Andra generationens invandrare som vuxit upp i Finland visade sig ha 6-8 gånger högre bidragsfinansiering än unga finländare, trots att de genomgått den finska grundskolan. Totalt 49 och 50 procent av 22-åriga irakiska respektive somaliska invandrare levde på bidrag, jämfört med 11 procent finländare i samma ålder.

Rapportens beräkningar är konservativa och tar inte med indirekta kostnader. I så fall hade snittkostnaden för varje invandrare ökat ännu mer, konstaterar rapportförfattarna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0