Microsoft lägger nu mejl från oss i mappen "Skräppost" på Outlook/Live/Hotmail. Kolla mappen om du väntar på mejl från oss.

En enda somalier kostar 10 miljoner kronor

Publicerad 20 mars 2019 kl 16.44

Du betalar. En somalisk invandrare kostar skattebetalarna i genomsnitt motsvarande 10 miljoner svenska kronor under sin livstid. Det visar en ny studie som genomförts i Finland, rapporterar Sputnik News.

Gilla artikeln på Facebook

Det är tankesmedjan Suomen Perusta som har räknat på hur mycket asylinvandringen från arabvärlden och Afrika kommer att kosta Finland på sikt.

I rapporten, som utgår från offentlig statistik, beräknas en genomsnittlig irakisk invandrare som kom till Finland i åldern 20 till 24 kosta 690.000 euro (7,2 miljoner kronor).

En somalisk invandrare i samma ålder uppskattas vara än mer svindyr för skattebetalarna och kostar 951.000 euro – vilket motsvarar 9,9 miljoner kronor.

Beräkningarna inkluderar inte kostnader för eventuella barn. Referensmedelvärdet för finländare födda i Finland fastställdes till 0 euro.

Andra generationens invandrare som vuxit upp i Finland visade sig ha 6-8 gånger högre bidragsfinansiering än unga finländare, trots att de genomgått den finska grundskolan. Totalt 49 och 50 procent av 22-åriga irakiska respektive somaliska invandrare levde på bidrag, jämfört med 11 procent finländare i samma ålder.

Rapportens beräkningar är konservativa och tar inte med indirekta kostnader. I så fall hade snittkostnaden för varje invandrare ökat ännu mer, konstaterar rapportförfattarna.


Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Jan Tullberg om politikens trilemma. "Alla liberaler är inte komfortabla med att majoriteten ska bestämma."0 

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0