Maktstriden i SD

Entreprenörer, läkare, jurister och ekonomer: De vill ta över makten i SD Stockholms stad

  • Full maktstrid inom SD i Stockholm
  • Ordförande som ville tvångsbussa svenska barn till invandrarskolor utmanas nu av tungt alternativt styrelseförslag
Publicerad 15 februari 2015 kl 22.55

Politik. Nu presenterar SDU:s William Hahne sitt förslag till ny styrelse för det tunga SD-distriktet Stockholms stad. Bland de 17 personer som föreslås bli ledamöter och suppleanter finns läkare, jurister, företagare, akademiker och entreprenörer – men yrkespolitiker saknas helt på listan.

Dela artikeln

I det alternativa styrelseförslaget föreslås William Hahne bli ny ordförande medan flera tunga näringslivsprofiler blir ordinarie ledamöter. Bland dem Jonas Malmgren, svensk regionchef för den amerikanska IT-jätten Cisco, och Peter Abelin, läkare och civilekonom med bakgrund som chef för Swedbank Roburs läkemedelsfond på över 3 miljarder kronor.

– Det här är personer som inte är intresserade av att försörja sig på politiken. De har sin huvudsakliga inkomst på annat håll och drivs av personligt engagemang istället för ekonomiska behov, säger en källa med insyn i SD Stockholms stad till Fria Tider.

En annan ledamot på den alternativa listan är Jan Olof Bengtsson, idé- och lärdomshistoriker med forskarexamen från Oxfords universitet och med en lång bakgrund inom den svenska borgerligheten. När han för några år sedan tog ställning mot bilden av Sverigedemokraterna som ett populistiskt enfrågeparti var han en av de första etablerade konservativa tänkarna som inte helt avvisade partiet.

"Bussa barnen"
Den pågående maktstriden inom Sverigedemokraterna i Stockholms stad är en del av en större spricka inom partiet, där en växande intern opposition vänder sig emot två inriktningar som den nuvarande SD-ledningen har drivit igenom.

Dels handlar kritiken om att partiet har rört sig för långt ut på vänsterkanten, där social ingenjörskonst ofta tillgrips för att uppnå politiska mål. Den nuvarande ordföranden Maria Danielsson har blivit ett rött skynke för många konservativa SD-väljare efter att hon i höstas föreslog att svenska elever från Stockholms innerstad borde "bussas" till invandrarskolor i förorten.

– Vi kanske måste bussa barnen. Varenda skola borde se ut som samhället gör, förklarade Danielsson för DN.

Lojalitet viktigast
Det är inte bara glidningen vänsterut som retat upp de som nu vill byta ut Maria Danielsson som ordförande i Stockholm. Maktstriden kan också ses som ett uppror mot SD:s omdebatterade toppstyre, där mediokra eller i värsta fall rent inkompetenta personer anses ha blivit tilldelade framträdande poster på grund av sin lojalitet mot partiledningen.

– Danielssons styrelseförslag är extremt toppstyrt och direkt handplockat av SD:s valberedning. Man har satt dit en massa 19–20-åringar från SDU som endast har bevisat sin lojalitet gentemot moderpartiet, säger en SDU-medlem med insyn till Fria Tider.

Enligt SDU-medlemmen finns ett stort missnöje med att många äldre, välutbildade och mer erfarna inom Sverigedemokraterna regelmässigt ratas när poster tillsätts.

– Det är extremt orättvist, säger hon.

Fakta: Så röstar du

Alla medlemmar i SD som bor i Stockholms kommun har rösträtt.

SD Stockholms årsmöte äger rum 1 mars klockan 16.00 i Alviks medborgarhus.

Legitimation och medlemskort behöver tas med, ingen föranmälan behövs.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.