Skolvåldtäkten i Alvesta
"Ni har ingen rätt att yttra er", förklarade den socialdemokratiske ordföranden Bertil Olsson (infälld) för allmänheten under mötet.

"Era lögnare!" – Kaos på kommunen i Alvesta efter Fria Tiders granskning

(Skrolla ned för video...)

Publicerad 25 november 2015 kl 17.35

Inrikes. Det är fortsatt oroligt i småländska Alvesta efter Fria Tiders avslöjanden om skolvåldtäkten. Ett 70-tal personer slöt under tisdagskvällen upp i en manifestation vid kommunfullmäktiges möte. Polisen fick bevaka byggnaden och det rådde upprorsstämning bland åhörarna.
 – Applåderar ni en gång till kommer jag åtalsanmäla er alla, dundrade ordförande Bertil Olsson (S).

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan skrev Alvestas oppositionsråd Thomas Johnsson (M) en insändare i Smålandsposten där han antydde att skolvåldtäkten på Grönkullaskolan var påhittad. Texten väckte mycket starka reaktioner.

– Det är så fruktansvärt kränkande att denne Thomas Johnsson uppger sig vara allsmäktig och döma över polis, läkare och föräldrar, sade den våldtagna flickans pappa till Fria Tider.

När politikerna samlades till möte i kommunfullmäktige under tisdagskvällen rådde en kaotisk stämning. Cirka 70 personer hade slutit upp på uppmaning av kommunpolitikern Tommy Ernemyr (SD) för att visa sitt missnöje med hur kommunen har hanterat skolvåldtäkten. Polis var på plats för att bevaka lokalen.

Kommunfullmäktiges ordförande Bertil Olsson (S) inledde enligt Smålandsposten mötet med att hota med att omedelbart utrymma lokalen ifall det utfördes någon form av "verbal attack". Men när ordförande i utbildningsnämnden, Lars-Olof Petersson (S), vägrade att svara på frågor om Grönkullaskolan med hänvisning till polisutredningen brast det för en av åhörarna.

– Hur länge ska detta tystas ner? Era lögnare, skrek mannen och lämnade sedan lokalen.

De efterföljande applåderna fick Bertil Olsson att ryta ifrån.

 – Om ni applåderar en gång till kommer jag åtalsanmäla er alla, sade han enligt Smålandsposten.

Fria Tider skrev i början av november om hur rektorerna på Grönkullaskolan i Alvesta låtit afrikanska elever gå kvar på skolan trots att de ägnade sig åt sexuella trakasserier.

– Pojkar är ju pojkar, de drivs av sin nyfikenhet och det händer mycket i kroppen, ska en av de kvinnliga rektorerna ha sagt till en av föräldrarna och vägrat att ingripa.

Det slutade med att en flicka i tioårsåldern i oktober blev analt våldtagen av en somalier i en buske på skolan medan hennes kompis precis lyckades undkomma att utsättas för ett liknande behandling av en annan elev. Efter publiceringen fick skolan hålla stängt på grund av skadegörelse, de två rektorerna lämnade sin tjänst och de utpekade pojkarna flyttades slutligen till en annan skola.

Missnöjet fick nytt liv efter oppositionsrådet Thomas Johnssons insändare i onsdags.

– Jag har under den senaste helgen fått ett hundratal hot och kränkningar till mig, min familj och mitt företag via telefon, mejl och sms, säger Johnsson till P4 Kronoberg.

Lars-Olof Petersson säger att han över huvud taget inte kan förstå varför invånare i kommunen är missnöjda med kommunens hantering av våldtäkten. Han passar också på att hylla de ansvariga på Grönkullaskolan.

– Det pågår en polisutredning om händelsen. Vi vet ju inte vad som har hänt. Personalen ska ha en eloge för att de har gjort vad som krävs av dem så fort de fick kännedom om uppgifterna, säger Petersson till vänsterorienterade SVT Nyheter Småland.

– Grönkullaskolan har ett oförtjänt dåligt rykte, det är i grunden en bra skola med en jättefin personal, fortsätter politikern.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.