Estoniakatastrofen

Estonia-utredaren friade regeringen – nu vill han själv gå fri från ansvar

Publicerad 3 oktober 2021 kl 08.06

Inrikes. Regeringens Estonia-utredare Johan Hirschfeldt utredde aldrig om regeringen använde någon annan myndighet än Försvarsmakten eller FMV för att smuggla något på Estonia under olycksnatten. Han är därför helt oskyldig även om de estniska dykningarna skulle visa att Sverige smugglat något på olycksnatten, är budskapet i en hastigt sänd söndagsintervju med Hirschfeldt i P1 idag.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att det stått klart att estniska dykare gjort en omfattande dokumentation av Estonias vrak under veckan har det spekulerats i att flera svenska makthavare kan bli föremål för åtal.

De senaste veckorna har en och annan börjat dyka upp i olika mer eller mindre krystade sammanhang för att förklara sig och skylla ifrån sig, inte minst i statliga medier.

Det senaste exemplet är Sveriges Radio P1 som av någon anledning bestämt sig för att ägna hela dagens söndagsintervju åt att intervjua den pensionerade och förhållandevis anonyme byråkraten Johan Hirschfeldt, som ska tala om hur han är "berörd av minnena av Olof Palme" och om sin långa erfarenhet av byråkratin i Sverige.

Men efter nästan en timme av något som mest liknar ett sömnpiller i intervjuformat kommer det plötsligt: Programledaren frågar hur det kunde komma sig att Hirschfeldt, när han utredde smuggling på Estonia 2005, friade regeringen från att ha smugglat militärmateriel på Estonia under olycksnatten.

– Nej det kan jag inte säga något om, säger Hirschfeldt.

– Vi talade om svenska Försvarsmakten och Försvarets materielverk, säger Hirschfeldt och är plötsligt mycket tydlig med att någon annan aktörs eventuella smuggling inte har utretts av honom.

Smugglingen från Baltikum under början av 1990-talet sköttes av Försvarsmakten genom kontoret för särskild inhämtning (KSI) som var en särskild gren av den militära underrättelsetjänsten MUST. KSI hade dock ett samarbete som gick ut på att andra stater kunde inhämta underrättelser i samarbete med Sverige, och någon sådan möjlighet utreddes inte av Hirschfeldt.

När Uppdrag Granskning avslöjade smugglingen på Estonia 2005 berodde det på att en visselblåsare som arbetade som tulltjänsteman i Värtahamnen hade berättat för journalisten Lars Borgnäs att han fått order om att släppa igenom två transporter på Estonia, som innehåll militär elektronik.

Hirschfeldt uppgav i sin utredning att han talat med företrädare för Tullverket, men när utredningen var slutförd förstörde han sina anteckningar från dessa möten genom att bränna dem. Vad som sades på mötena hade han, uppgav han i Sveriges riksdag, glömt bort.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.