Coronaviruset
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU förbereder sig för corona-pandemi

Publicerad 24 februari 2020 kl 10.31

Utrikes. EU lägger nu ytterligare 230 miljoner euro, runt 2,5 miljarder svenska kronor, på att försöka stoppa en vidare spridning av coronaviruset. Samtidigt förbereder man sig på alla nivåer, säger landets katastrofkommissionär.

Gilla artikeln på Facebook

EU-kommissionen meddelar idag att man "jobbar dygnet runt" för att stoppa spridningen av det dödliga coronaviruset.

Detta sedan smittan spridit sig till Sydkorea, Italien och Iran.

EU lägger nu ytterligare 230 miljoner euro i kampen mot viruset.

– När fallen fortsätter öka måste folkhälsan prioriteras. Oavsett om det innebär att öka beredskapen i Europa, i Kina eller någon annanstans måste det internationella samfundet arbeta tillsammans. Europa är här för att spela en ledande roll, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

114 miljoner euro går till världshälsoorganisationen WHO och 100 miljoner euro satsas på forskning för att få fram ett vaccin.

– Med mer än 2.600 dödsfall finns inget annat val än att förbereda sig på alla nivåer. Vårt nya stödpaket kommer att stödja Världshälsoorganisationen och rikta in finansiering för att säkerställa att länder med svagare hälsosystem inte blir kvarglömda. Vårt mål är att hindra utbrottet på en global nivå, tillägger EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic.

Även Sverige skjuter till 40 miljoner kronor för att hjälpa länder med sämre sjukvård. Samtidig hävdar den svenska regeringen att Sverige står rustat för ett utbrott.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.