Soros och politiken
Frans Timmermans.

EU-topp: Antisemitiskt av Ungern kritisera George Soros

Publicerad 8 maj 2017 kl 04.55

Utrikes. Ungern kräver att EU-kommissionens första vice ordförande Frans Timmermans ska avgå. Detta sedan EU-­topp­en stämplat Viktor Orbáns kritik mot vänster­miljardären George Soros som antisemitisk, rapporterar Breitbart London.

Gilla artikeln på Facebook

Under ett anförande i EU-­par­la­men­tet konstaterade den ungerske premiärministern Viktor Orbán att George Soros "förstört miljontals européers liv med hjälp av sina finansspekulationer".

Soros, som också ägnar sig åt att sprida kulturmarxistiska idéer via sin stiftelse Open Society, är känd för att ha spekulerat mot bland annat det brittiska pundet och den svenska kronan. Hans beteende har exempelvis beskyllts för att ha orsakat finanskrisen i Sverige i början av 1990-talet.

Men enligt Frans Timmermans, som tidigare var utrikesminister i Nederländerna, är Orbáns uttalande "antisemitiskt". Till den tyska tidningen Die Zeit säger han också att han är "förfärad" över det som den ungerske ledaren sade i parlamentet.

Ungerns utrikesdepartement kallar å sin sida Timmermans anklagelse "en extrem förolämpning mot Ungern" – och kräver toppbyråkratens avgång.

– Om en EU-tjänsteman grovt förolämpar en medlemsstat i en sådan fråga kan han inte ha något annat val än att avgå, säger utrikesminister Péter Szijjártó i ett uttalande, enligt Breitbart.

Viktor Orbán har tidigare anklagat Soros för att genom sina så kallade icke-statliga organisationer arbeta aktivt för öppna gränser och okontrollerad massinvandring från tredje världen till Europa.

– George Soros spenderar oändligt mycket pengar på att stödja illegal invandring. För att driva igenom sina intressen betalar han ett antal lobbygrupper som använder civilsamhället som täckmantel. Han upprätthåller ett nätverk med egna förespråkare, egna medier, med hundratals människor och ett eget universitet, sade Orbán i en intervju med Magyar Idők i mitten av april, enligt Breitbart.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0