Soros och politiken
George Soros får indirekt hjälp av Sveriges regering.

Sverige stöder Soros i striden mot Ungern

Publicerad 3 augusti 2018 kl 00.27

Utrikes. Löfvenregeringen har nu beslutat att stödja EU-kommissionen i dess kamp mot Ungerns nationella lagstiftning mot att icke-statliga organisationer, NGO:s, mottar utländskt kapital. Den svenska regeringen påpekar att man följer utvecklingen i det konservativa landet "på nära håll".

Dela artikeln

Förra året godkände Ungerns parlament en lag som innehåller stränga bestämmelser om utländsk finansiering av icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s.

Detta sedan landets premiärminister Viktor Orbán anklagat den amerikansk-judiske vänstermiljardären George Soros för att med hjälp av sina kulturmarxistiska organisationer försök styra Ungerns inhemska politik och fylla landet med utomeuropeiska invandrare.

Organisationer som erhåller mer än 24.000 euro från utlandet måste efter lagens införande registrera sig som en "utlandsstödd organisation", skriver BBC. Därför kan man i senare utgivna skrifter från till exempel Soros Open Society Foundations läsa: "The Open Society Institute Budapest Foundation constitutes a foreign financed organization..."

Samtidigt infördes Lex CEU för att stoppa Centraleuropeiska universitetet (CEU) i Budapest, som också grundades av George Soros för att sprida dennes kulturmarxism till unga i Central- och Östeuropa.

I år har Ungern infört en så kallad "Stoppa Soros"-lag, som ytterligare försvårar för icke-statliga organisationer att främja illegal invandring.

Bland annat tvingar lagen alla vänsterorganisationer som arbetar med invandrare att söka licens från landets justitieministerium. De som får tillstånd måste sedan betala en extra skatt. Så sent som i juli sade EU-kommissionen att lagen bryter mot EU:s regler och måste ändras.

Open Society har begärt internationella åtgärder mot Ungerns lagar, som organisationen kallar för olagliga.

EU-kommissionen har nu väckt talan mot Ungern om fördragsbrott och gjort gällande att Ungern bryter mot den fria rörligheten för kapital enligt fördraget och artiklarna 7, 8 och 12 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, innefattande föreningsfriheten, genom att "bland annat ha infört restriktioner för utländska donationer till civilsamhällesorganisationer samt infört krav på registrering och anmälan. Om kraven på anmälan och registrering inte följs kan påföljder utdömas", skriver den svenska regeringen på sin hemsida.

Sveriges regering beslutade på torsdagen att öppet stödja EU:s juridiska kamp mot det nationalistiska Ungern, i målet C-78/18 "Europeiska kommissionen mot Ungern".

– Regeringen följer utvecklingen i Ungern på nära håll och ser med oro på rapporter från ungerska och internationella organisationer om den snabbt försämrade situationen för civilsamhällesorganisationer i landet. Eftersom civilsamhällets kritiskt granskande roll är en förutsättning för såväl den demokratiska utvecklingen som rättsstaten anser regeringen att det är angeläget att stödja kommissionens linje, att ta ställning för civilsamhällets oberoende samt rättsstatens principer, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) i ett uttalande.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Utrikes

Trumps order första dagen. Stryper finansieringen av "väldigt Kina-centrerade" globala organisationen.0 

Trump lovar omedelbart släppa dokument om Kennedymordet

"Inom de kommande dagarna.". Kom med liknande löfte förra gången – men stoppades av CIA.0 

Olyckor låg bakom kabelskador i Östersjön

USA-myndigheter: Inga tecken på ryskt sabotage.. Teorierna avfärdas – trots att svenska medier redan målat ut Kreml som ansvarigt.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0