Soros och politiken
Tidigare Soroslojala tv-kanalen HIR.

Soros går miste om ungersk mediemakt

Publicerad 6 augusti 2018 kl 14.33

Utrikes. Reporters Without Borders (RSF) anklagar nu Ungerns styrande parti Fidesz för att försöka ta över landets media. Det nationalkonserativa regeringspartiet svarar med att kalla journalistgruppen för en "Soros-organisation".

Dela artikeln

Det är på sin hemsida som Reporters Without Borders, Reportrar utan gränser, anklagar Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att försöka ta kontroll över landets medier.

Enligt organisationen ska en vän till Orbán nyligen ha förvärvat den ungerska tv-kanalen Hir TV, som kallas för Ungerns sista regeringskritiska kanal.

Direkt efter övertagandet ska den nya ägaren ha genomfört "en u-sväng" för kanalen, enligt RSF, och förvandlat den till en pro-Fidesz-kanal. Bland annat ska ett regeringskritiskt nyhetsprogram ha lagts ned och tv-ankaret fått sparken.

– Detta övertagande från Fidesz-allierade är ännu en bekräftelse på regeringens beslutsamhet att kontrollera media, säger RSF i ett uttalande.

– Myndigheterna underminerar alltmer pressens oberoende och dess förmåga att uppfylla sin roll som demokratins vakthund.

"För att undvika att ses som att han öppet tar kontroll över media, använder Orbán en väl etablerad metod där allierade köper upp medieföretag och omorienterar sin redaktionella politik genom censur, uppsägningar och stängningar", skriver Reportrar utan gränser.

Som svar på dessa anklagelser ska det ungerska regeringspartiet Fidesz ha svarat att RSF inte gjort någon hemlighet av att de är finansierade av den amerikanska vänstermiljardären George Soros, och fungerar som hans "invandringsvurmande Soros-nätverk".

– Detta visar att ännu en invandringsvurmande Soros-organisation försöker blanda sig i Ungerns medieaffärer och inhemska politik, säger Fidesz enligt Daily News Hungary.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Hela listan. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0