Soros och politiken
Tidigare Soroslojala tv-kanalen HIR.

Soros går miste om ungersk mediemakt

Publicerad 6 augusti 2018 kl 14.33

Utrikes. Reporters Without Borders (RSF) anklagar nu Ungerns styrande parti Fidesz för att försöka ta över landets media. Det nationalkonserativa regeringspartiet svarar med att kalla journalistgruppen för en "Soros-organisation".

Gilla artikeln på Facebook

Det är på sin hemsida som Reporters Without Borders, Reportrar utan gränser, anklagar Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att försöka ta kontroll över landets medier.

Enligt organisationen ska en vän till Orbán nyligen ha förvärvat den ungerska tv-kanalen Hir TV, som kallas för Ungerns sista regeringskritiska kanal.

Direkt efter övertagandet ska den nya ägaren ha genomfört "en u-sväng" för kanalen, enligt RSF, och förvandlat den till en pro-Fidesz-kanal. Bland annat ska ett regeringskritiskt nyhetsprogram ha lagts ned och tv-ankaret fått sparken.

– Detta övertagande från Fidesz-allierade är ännu en bekräftelse på regeringens beslutsamhet att kontrollera media, säger RSF i ett uttalande.

– Myndigheterna underminerar alltmer pressens oberoende och dess förmåga att uppfylla sin roll som demokratins vakthund.

"För att undvika att ses som att han öppet tar kontroll över media, använder Orbán en väl etablerad metod där allierade köper upp medieföretag och omorienterar sin redaktionella politik genom censur, uppsägningar och stängningar", skriver Reportrar utan gränser.

Som svar på dessa anklagelser ska det ungerska regeringspartiet Fidesz ha svarat att RSF inte gjort någon hemlighet av att de är finansierade av den amerikanska vänstermiljardären George Soros, och fungerar som hans "invandringsvurmande Soros-nätverk".

– Detta visar att ännu en invandringsvurmande Soros-organisation försöker blanda sig i Ungerns medieaffärer och inhemska politik, säger Fidesz enligt Daily News Hungary.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0