Gränskontrollerna

EU vill att Sverige tar bort gränskontroller

Publicerad 22 oktober 2019 kl 16.55

Inrikes. EU-kommissionen vill nu att Sverige och fyra andra medlemsländer slopar sina gränskontroller. Det kan inte fortsätta så som det har gjort, uppger Nyhetsbyrån Direkt.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige och flera andra länder har nu haft gränskontroller i Schengenområdet sedan 2015. Detta på grund av den enorma asylinvandringen det året.

Men nu börjar EU tröttna.

EU-kommissionen försöker "övertyga" länderna att ta bort kontrollerna. Dock har man ännu inte försökt tvinga dem.

Samtidigt har medlemsländerna Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Frankrike ansökt om att förlänga kontrollerna i ytterligare sex månader. Det har även EES-landet Norge gjort.

Kommissionen är kritisk till ländernas agerande.

– Vi kan inte fortsätta på det här sättet. Vi har skickat tydliga signaler till länderna, men inga avslag på begäran ännu, sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på en pressträff idag enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Avramopoulos anser att länderna ska ersätta kontrollerna med bättre polisarbete inom sina gränser samt samarbete mellan länderna.

Innan året är slut ska den svenska socialdemokraten Ylva Johansson ta över rollen som EU:s migrationskommissionär. Hur hon kommer agera i denna och andra viktiga frågor om invandring är ännu oklart.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0