Gränskontrollerna

Malmöpolisen anklagas för rasism efter gränskontroll av mörkhyad man

Publicerad 13 september 2020 kl 22.34

Inrikes. Polisen i Malmö anklagas för rasism efter att ett videoklipp spridits i sociala medier där en gränskontroll genomförs av en mörkhyad Malmöbo.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredagskväll som 40-årige Benjamin Antwi, en mörkhyad man bosatt i Malmö, var på väg hem från arbetet i Danmark. I samband med gränskontrollen vid Hyllie station gick poliser ombord på tåget med bland annat narkotikahundar för att kontrollera resenärerna.

En av de resenärer som kontrollerades var Benjamin Antwi. I en video som sprids i sociala medier, filmad av medresenären Mushtak Awad, syns hur Antwi hamnar i en verbal dispyt med en polisman och vägrar följa med honom av tåget.

– Jag hade jobbat och ville bara hem och sova som alla andra människor, förklarar Awad för SVT sin vägran att lyda polisens uppmaning.

Konfrontationen slutar med att 40-åringen förs av tåget med våld av poliserna och grips misstänkt för våldsamt motstånd. Ewa Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd, säger till SVT att poliserna blev misstänksamma mot en väska som Antwi hade med sig.

– De ville veta mer om personen och därför bestämde de att man skulle göra en fördjupad kontroll, säger hon.

– Beslutet om en fördjupad kontroll var fattat och därför lyfts han mot utgången, då blir han gripen och senare anmäld för våldsamt motstånd.

Antwi tror emellertid att anledningen till att just han kontrollerades är på grund av hans hudfärg och händelsen har lett till en debatt i sociala medier där polisen anklagas för rasism.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0