Gränskontrollerna

Malmöpolisen anklagas för rasism efter gränskontroll av mörkhyad man

Publicerad 13 september 2020 kl 22.34

Inrikes. Polisen i Malmö anklagas för rasism efter att ett videoklipp spridits i sociala medier där en gränskontroll genomförs av en mörkhyad Malmöbo.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredagskväll som 40-årige Benjamin Antwi, en mörkhyad man bosatt i Malmö, var på väg hem från arbetet i Danmark. I samband med gränskontrollen vid Hyllie station gick poliser ombord på tåget med bland annat narkotikahundar för att kontrollera resenärerna.

En av de resenärer som kontrollerades var Benjamin Antwi. I en video som sprids i sociala medier, filmad av medresenären Mushtak Awad, syns hur Antwi hamnar i en verbal dispyt med en polisman och vägrar följa med honom av tåget.

– Jag hade jobbat och ville bara hem och sova som alla andra människor, förklarar Awad för SVT sin vägran att lyda polisens uppmaning.

Konfrontationen slutar med att 40-åringen förs av tåget med våld av poliserna och grips misstänkt för våldsamt motstånd. Ewa Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd, säger till SVT att poliserna blev misstänksamma mot en väska som Antwi hade med sig.

– De ville veta mer om personen och därför bestämde de att man skulle göra en fördjupad kontroll, säger hon.

– Beslutet om en fördjupad kontroll var fattat och därför lyfts han mot utgången, då blir han gripen och senare anmäld för våldsamt motstånd.

Antwi tror emellertid att anledningen till att just han kontrollerades är på grund av hans hudfärg och händelsen har lett till en debatt i sociala medier där polisen anklagas för rasism.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0