Gränskontrollerna

Gränspolisen svarar om påstått rasistiskt ingripande

Publicerad 15 september 2020 kl 10.40

Inrikes. Gränspolisen bemöter nu kritiken i media efter att en mörkhyad man, i samband med en id-kontroll, fått lämna tåget för vidare kontroll på perrongen.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag förstår att filmklippet som spridits i sociala medier från händelsen väcker känslor, men det kan finnas omständigheter bakom polisens agerande som inte framgår av filmen, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd, i ett uttalande.

Händelsen utspelade sig den 11 september på Hyllie station i Malmö. Där utför gränspolisen så kallad inre gränskontroll för att säkerställa att passagerare som reser in i Sverige med tåg har rätt att vistas i landet.

Klipp från incidenten visar hur 40-årige Benjamin Antwi, en mörkhyad man bosatt i Malmö, ombeds lämna tåget för en kontroll. När han konsekvent vägrar lyfts han till slut ut ur vagnen.

– När vi går på ett tåg kontrollerar vi samtliga passagerare. Om en passagerare inte vill medverka i en kontroll kan vi behöva be personen att gå av tåget eftersom vi inte kan uppehålla tåget. Det är vad som har skett här, säger Thommy Brännström.

Antwi uppger själv att han blivit särbehandlad på grund av sin hudfärg. Klippen från händelsen har fått stor uppmärksamhet på Twitter, där de bland annat sprids av kända vänsterprofiler i USA och används som bevis för att vita poliser är rasister och fascister även i Sverige.

– Vi har tydliga riktlinjer för hur kontroller ska gå till. Att göra ingripande baserat på en persons etniska ursprung och utseende är inte förenligt med polisens värdegrund, säger Thommy Brännström.

Han framhåller att polisen har rätt att utföra kroppsvisitation, men det ska inte används rutinmässigt.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor studie: Män – inte kvinnor – diskrimineras vid jobbsökning

Männens ansökningar sorteras bort. Ingen liknande diskriminering av kvinnor inom mansdominerade yrken.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0