Krisen i Eurozonen
Eurogruppen i krismöte idag under eftermiddagen.

Eurogruppen i krismöte

Publicerad 11 juli 2015 kl 15.55

Valuta. Eurogruppens finansministrar sitter sedan klockan tre idag i krismöte för att diskutera ett eventuellt nytt stödpaket med nya nödlån till Grekland.

Dela artikeln

Finansministrarna för de 18 länderna, utöver Grekland, försöker nu komma överens om huruvida man ska fortsätta förhandla med den grekiska regeringen eller ej, något som inte minst den tyska regeringen varit tveksam till.

– Den höga siffran för finansieringsbehoven över de kommande tre åren är troligen för hög och plötslig, säger en av finansministrarna enligt Reuters som utelämnat ministerns namn.

En talesman för den tyske finansministern Wolfgang Schäuble ville inte kommentera uppgifter om att den tyska regeringen anser att Greklands åtgärder är otillräckliga.

Många politiskt konservativa högerpolitiker i Tyskland motsätter sig starkt fler lån till Grekland och även om förbundskansler Angela Merkel säger sig inte vilja se ett "Grexit" kan ett beviljande av generösa lån till grekerna på de tyska skattebetalarnas bekostnad bli politiskt kostsamt för henne.

Under överläggningarna de senaste veckorna har dessutom flera östeuropeiska politiker trätt fram som förespråkare av ett mer restriktivt förhållningssätt gentemot Grekland, däribland den litauiske finansministern Rimantas Sadzius.

– Vi måste fatta det bästa beslutet för eurozonen, säger han idag och tillägger:

– Vi måste utvärdera hur konstruktivt och realistiskt det här är. Vi har ingen rätt att blint låna ut skattebetalarnas pengar, vi måste vara säkra på att de betalas tillbaka.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.