Coronavaccin

EU:s plan på att införa vaccinpass i vinter – från 2018

Publicerad 27 juli 2021 kl 21.35

EU. Officiellt är EU:s vaccinpass en följd av coronapandemin, men vad makthavarna sällan berättar är att EU-kommissionen redan 2018 upprättade en färdplan för att införa ett vaccinpass i hela EU år 2022.

Gilla artikeln på Facebook

År 2018 beslutade EU-kommissionen att anta en "färdplan för stärkt skydd mot vaccinförebyggbara sjukdomar". Planen börjar med propagandaåtgärder 2018 och slutar med ett skarpt lagförslag om vaccinpass 2022.

Mellan 2019 och 2021 planerade kommissionen att genomföra en förstudie där möjligheten att införa ett "gemensamt vaccinpass" skulle mätas.

I förstudien ingick opinions­undersökningar för att utröna om EU:s invånare stillasittande kunde förväntas acceptera att EU ska lägga sig i vilka vaccin de har eller inte har tagit.

I händelse av folkligt motstånd i någon medlemsstat skulle kommissionen lägga fram "riktlinjer" som skulle hjälpa medlemsstaterna att producera propaganda i syfte att "bekämpa vaccinskepsis" i den medlemsstaten. Propagandan skulle vara "skräddarsydd för varje medlemsstats behov", enligt färdplanen.

Om förstudien tydde på att projektet var genomförbart skulle kommissionen lägga ett skarpt lagförslag för ett "gemensamt vaccinpass" för alla EU-medborgare till år 2022, som är det sista året i tidsplanen.

Vaccinpasset är dock något mindre långtgående än det vaccinpass som EU har infört på grund av covid-19. Det senare passet är tidsbegränsat och gäller bara mellan den 1 juli 2021 och 30 juni 2022.

Trots namnet var det inte tänkt, i alla fall inte officiellt, att EU:s vaccinpass från 2018 skulle utgöra ett krav för att få resa, även om det enkelt skulle kunna omvandlas till ett sådant.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.