" /> " /> " />
ULTRANATIONALISM PÅ FRAMMARSCH: Det norska intresset för skidåkning är ett uttryck för "extrem nationalism" och "neofascism", enligt Expressen. (Foto: Paal Harald Mork-Knutsen/CC-BY-NC)

Expressen: Norsk skidåkning fascistisk

Publicerad 4 april 2013 kl 06.00

Kulturnyheter.I mars varnade tidningen Expressens kultursida för att en norsk bok om vedklyvning gav uttryck för "djupa konservativa värderingar" och var ett hot mot jämställdhet och integration. Nu går den vänsterliberala tidningen ett steg längre och utpekar norrmännens intresse för skidåkning som ett uttryck för växande "fascism" och "ultranationalism" i grannlandet.

Gilla artikeln på Facebook

Expressens kultursida skrev nyligen en recension av boken ”Ved: allt om huggning, stapling och torkning”, skriven av norrmannen Lars Mytting. I tidningen kom en expert till tals som kritiserade boken för att sprida "grumliga politiska strömningar" som står i strid med ideal om jämställdhet och integration av invandrare.

Nu går kultursidan återigen till angrepp. Denna gång är det den norska skidåkningen som kritiseras av kulturskribenten Anita Goldman. I sin recension av boken "Älskade fascism", författad av DN:s kulturskribent Henrik Arnstad, hävdar hon att norrmännens intresse för skidåkning hänger samman med en dold fascism i det norska samhället.

"Fascistoida rötter"
"Om detta med norrmän och skidor verkar som en naturlig koppling, som inget har med politik - och fascism! - att göra, så tänker man annorlunda när man läst Henrik Arnstads 'Älskade fascism'. Det är en bok som tvingar läsaren att bli vaksam på sina egna vardagliga tankar med fascistoida rötter", skriver Goldman i Expressen och förtydligar att för norrmännen är "skidorna patriotiska symboler".

Också de norska folkdräkterna, som lusekoftan, kan misstänkas för att vara en del av en politisk agenda, snarare än ett uttryck för norsk kultur, enligt Goldman.

"Under det tidiga 1900-talet utformade norska nationalister typiska folkdräkter som skulle bäras vid offentliga nationalistiska högtidligheter som nationaldagen 17 maj. På politiska grunder utformades urgamla och typiskt norska sedvänjor, folksagor och hantverk, som i själva verket varken var urgamla eller typiskt norska", skriver hon.

Var femte norrman "neofascist"
Norge är "extremt nationalistiskt" och fascism har blivit "en massrörelse" i landet, konstaterar Goldman. Enligt henne har fascismen tagit en stadig plats i parlamentet eftersom var femte norrman röstade på "neofascistiska" Fremskrittspartiet i valet 2009.

"Det är alltså inte yttre faktorer utan medveten ideologi som bidragit till att just Norge drabbats av en av samtidens värsta fascistiska terrorbrott", avgör hon.

Bokens författare Henrik Arnstad är kontroversiell och har tidigare fått hård kritik från akademiskt håll. En av hans böcker har av en professor i historia beskrivits som ”en hurtig blandning av odokumenterade fakta, uppgifter och lösa funderingar som gränsar till fiktion”.

Arnstad har själv ingen expertkunskap inom historia, även om han tidigare påstod att han var utbildad historiker. I november avslöjade Fria Tider att Henrik Arnstad inte var historiker, och att hans påstådda examen i historia var en bluff. Bokförläggaren Norstedts, som ger ut "Älskade Fascism", strök i samband med avslöjandet Arnstads felaktiga akademiska titel ur författarbeskrivningen, men valde ändå att ge ut boken.

Skandinaviskt mediekrig om nationalismen
Expressen är inte ensamma om att gå till kraftigt angrepp mot den norska kulturen ur ett svenskt politiskt korrekt perspektiv. Aftonbladet-journalisten Martin Aagård skrev nyligen att den norska kulturen ”skapades med blod och deportationer” och att Norge är ”ett kulturellt bakvatten”.

Efter Aagårds artikel gick norska kulturskribenter till häftigt motangrepp och anklagade det svenska debattklimatet för att vara inskränkt, samtidigt som en karikatyr av Aagård – med huvudet uppkört i baken på sig själv – publicerades i den norska dagstidningen Verdens Gang.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Sebbe Stakset: "Smutsiga musikindustrin" kapitaliserar på våldet

Reaktionen efter Einárs död.. Tidigare gansterrapparen ber om ursäkt för att han varit en dålig förebild.0 

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar"

Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.. Keith Richards: "Vill inte hamna i konflikter om den här skiten."0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0 

"Ökad repression knäckte althögern". Stängda konton och fräcka myndighetsövergrepp.0