Gruppvåldtäkten på Järvafältet
Efter publiceringen har Expressen förtydligat att intervjun med gruppvåldtäkts­mannen inte ska tolkas som ett renodlat idolporträtt.

Expressen skyller våldtäktsintervjun på SD

Publicerad 30 oktober 2021 kl 18.50

Kultur. Tidningen Expressen fortsätter att pusha sitt tillrättalagda personporträtt av Dödspatrullens gruppvåldtäkts­dömde ledare Mehdi Sachit, där tidningen mörkar att mannen dömts för den värsta våldtäkten i modern tid. Nu skyller kulturchefen Karin Olsson tidningens beteende på P3 och Sverigedemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

För att kunna mörka gruppvåldtäkten – vilket Expressen verkar ha kommit överens med Dödspatrullen om att göra – tvingas nu tidningen även ljuga om vad kritiken mot den egna publiceringen går ut på.

"I stället för att diskutera innehållet skrivs floder av 'mediekritiska' utspel, som främst tar sikte på att en journalist överhuvudtaget pratar med en gängkriminell", ljuger tillförordnade chefredaktören Karin Olsson i en krönika, trots att hon vet att kritiken inte handlar om det, utan om att tidningen mörkade gruppvåldtäkten och glorifierade den kriminelle rapparen.

I krönikan, som heter "Lämna inte gangsterrappen åt de slappa kulturkrigarna" antyder Olsson att Expressen numera måste göra den här sortens initierade kvalitets­reportage på musikområdet eftersom det som skrivs om gangsterrap annars kommer att domineras helt av SD:s och P3:s okunniga och politiserade perspektiv.

"Mycket av den kvalificerade musikkritiken försvann då den gamla musikindustrin tynade bort under digitaliseringen. Popkulturella skribenter började ägna sig åt Sverigedemokraterna snarare än streaminghitarna", skriver Olsson, och ger en känga även till Erika Nielsens P3-intervju med Haval:

"På Youtube ser jag ett relativt färskt möte med rapparen Haval från P3:s 'Din gata'. Videon får SVT:s beryktade Edit-dokumentär om Yasin att framstå som rena skjutjärnsintervjun".

Inte heller i Expressens intervju med gruppvåldtäktsmannen ställs dock några kvalificerade frågor om den så kallade musiken, eller om något annat heller för den delen.

Karin Olsson varnar nu för att "de auktoritära med sina populistiska utspel om förbud och censur" kommer att försöka sabotera för den svenska gangsterrappen.

"Sverigedemokraterna har redan mjölkat mordet på Einár för att ge näring åt sitt public service-hat och vilja att detaljstyra redaktionerna efter sin otäcka kultursyn", varnar hon i slutet på sin krönika.


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.