Inställda föredrag i Göteborg
Edda Manga var en av de akademiker som krävde att föredraget skulle stoppas. Här talar hon på kommunisternas sommarläger i Lysestrand 2011.

Extremvänstern stoppade möte med Arnstberg

Publicerad 29 augusti 2014 kl 21.21

Inrikes. Etnologen Karl-Olov Arnstberg, som är medförfattare till boken "Invandring och mörkläggning" skulle hålla ett föredrag på stadsbiblioteket i Göteborg. Men tillställningen stoppades på grund av vänsterextrema protester.

Gilla artikeln på Facebook

Föreläsningen arrangerades av föreningen Cui Bono och skulle hållas i en hörsal på stadsbiblioteket den 31 augusti.

Men nu stoppas evenemanget helt av biblioteket, som hänvisar till att det finns risk för ordningsstörningar.

– Den debatt som blossat upp kring arrangemanget gör att vi hyser oro för konfrontation, vi befarar att våra biblioteksanvändare kan bli drabbade, säger bibliotekschefen Christina Persson i ett uttalande.

Debatten hon syftar på är en debattartikel som en rad vänsterakademiker skrev i den vänsterextrema tidningen Fria Tidningen. Debattörerna, bland dem Mattias Gardells fru Edda Manga, hävdade att Arnstberg var "rasist" och "antiziganist" och att föredraget därför skulle stoppas.

De övriga akademiker som skrivit under uppropet är Patricia Lorenzoni, Mikela Lundahl, Britt-Inger Lundqvist, Therese Svensson och Julia Willén.

Stadsbiblioteket hänvisar också till att Karl-Olov Arnstberg publicerat texter på nätet som "inte är förenliga med Göteborgs Stads uppdrag att värna och säkerhetsställa de nationella minoriteterna" som en grund för sitt beslut.

Arnstberg själv är inte övertygad av motiveringen.

– En stadsbibliotekarie som tror att empiriskt grundad kunskap är rasism och att klarspråk inte är förenligt med “Göteborgs Stads uppdrag att värna och säkerhetsställa de nationella minoriteterna”; och därefter stänger av en liten opolitisk förening som bjuder in föreläsare som säger något annat än mediernas papegojor. Det är dagens svenska djupt okunniga och folkföraktande maktelit i ett nötskal. Det är inte utan att jag börjar skämmas över att vara svensk, säger han till Avpixlat.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Självkörande bussar i Linköping

Förarlösa bussar lämnar campus. Nu har de för första gången börjat testas i ett bostadsområde.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.