Inställda föredrag i Göteborg
Göteborgs stadsbibliotek.

Avpixlats skribent inte välkommen på bibliotek

Publicerad 23 juni 2015 kl 19.10

Inrikes. Avpixlats medarbetare Jan Sjunnesson får inte hyra en lokal på Göteborgs stadsbibliotek för att hålla en föreläsning. Biblioteket hänvisar till en "befarad ordningsstörning".

Dela artikeln

I augusti förra året stoppade Göteborgs stadsbibliotek en föreläsning med den invandringskritiska etnologen Karl-Olov Arnstberg efter påtryckningar från en grupp vänsterextrema akademiker. Bibliotekschefen Christina Persson förklaring var då att att det fanns risk för ordningsstörningar, det vill säga protester från andra vänsterextremister.

Nu gör biblioteket samma sak igen. Jan Sjunnesson och hans förening Fri folkbildning begärde att hyra hörsalen på stadsbiblioteket den 19 augusti för att föreläsa om två av Sjunnessons böcker.

I ett svar till föreningen som Avpixlat har publicerat skriver Göteborgs stadsbibliotek att begäran avslås och hänvisar till sitt tidigare beslut angående Arnstberg.

"Arrangemanget bedöms vara av liknande karaktär som det som gav upphov till beslut om att avbryta en uthyrning till en förening pga av befarad ordningsstörning i augusti 2014", skriver bibliotekets medarbetare Partik Meier till Jan Sjunnesson.

Enligt Avpixlat är det dock just Göteborgs stadbibliotek som konsekvent vägrar att hyra ut sina lokaler åt personer som har kritiserat invandringspolitiken.

"Fri Folkbildning har anordnat ett lång rad föredrag som samtliga har kunnat hållas utan några ordningsstörningar. Stadsbibliotekets motivering saknar därför helt grund. Och även om det funnes grund att befara sådana störningar, är det samhällets uppgift att säkerställa att mötesfriheten inte inskränks pga dessa, genom polisbevakning om så behövs", skriver sajten.


Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.