Inställda föredrag i Göteborg
Nöjesprofilen Alexander bard är en av dem som har kritiserat Göteborgs bibliotek för de inställda föredragen.

Hård JO-kritik mot inställt föredrag om invandring

Publicerad 3 februari 2016 kl 17.51

Inrikes. Efter påtryckningar från extremvänstern valde stadsbiblioteket i Göteborg att ställa in en invandringskritisk föreläsning med Karl Olov Arnstberg. Nu kritiseras Göteborgs stad av Justitieombudsmannen, JO, för beslutet.

Gilla artikeln på Facebook

Föreläsningen arrangerades av föreningen Cui Bono och skulle hållas i en hörsal på stadsbiblioteket den 31 augusti 2014. Inbjuden som föreläsare var etnologiprofessor Karl Olov Arnstberg, som är medförfattare till boken ”Invandring och mörkläggning”.

Men efter protester från en grupp vänsterextrema akademiker beslutade bibliotekschefen Christina Persson att ställa in arrangemanget med hänvisning till att hon kände "oro för konfrontation". Istället arrangerade biblioteket samma dag en egen politiskt korrekt föreläsning om "livet som papperslös".

Beslutet anmäldes till JO, som nu riktar hård kritik mot Göteborgs stad. Myndigheten hänvisar bland annat till att det var uppenbart att bibliotekschefen "ville markera sitt avståndstagande gentemot det förväntade innehållet i föreläsningen".

"Sammantaget ger omständigheterna intryck av att innehållet i föreläsningen och den negativa opinionen mot att föreläsningen skulle hållas i bibliotekets lokaler påverkade bibliotekets beslut att säga upp avtalet. Jag vill mot den bakgrunden framhålla att om myndigheter faller undan för tillfälliga eller varaktiga opinioner,och låter innehållet i ett framförande påverka beslut t.ex. om att hyra ut en lokal, kan detta leda till en urholkning av de grundlagsfästa principerna om objektivitet och yttrandefrihet, vilket är allvarligt", skriver JO i sitt beslut.

JO fortsätter:

"Myndigheter har inte bara en skyldighet att iaktta saklighet och opartiskhet i sin verksamhet utan bör även agera på ett sätt som inte ger intryck av att de är osakliga eller partiska. Genom att hantera ärendet på det sätt som man gjorde har biblioteket inte levt upp till regeringsformens krav på objektivitet. För detta ska Kulturnämnden i Göteborgs stad, som svarar för verksamheten vid biblioteket, kritiseras."

Även i juni 2015 valde Göteborgs stadsbibliotek att ställa in ett invandringskritiskt föredrag, denna gång med Avpixlat-profilen Jan Sjunnesson. Beslutet fick Alexander Bard att kalla biblioteksledningen för "pisstinkande rövhål" och "skattefinansierade fiender till yttrandefriheten".


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0