Men i SvD höjs Svelans bok till skyarna.

" />

Men i SvD höjs Svelans bok till skyarna.

" />

Men i SvD höjs Svelans bok till skyarna.

" />
Maria Sveland (WPC).

Extremvänstern sågar Maria Sveland

Publicerad 9 mars 2013 kl 00.39

Kulturnyheter.Bonnierprofilen Maria Svelands nya bok om antifeminister blev för magstark även för den extrema vänstern. I den socialistiska tidningen Flamman sågas boken totalt. Samtidigt hyllas Sveland i SvD.

Gilla artikeln på Facebook

I sin nya bok Hatet – En bok om antifeminism kräver feministen Maria Sveland "rättning i ledet" och att alla ska tycka likadant som hon själv. Det skriver Flammans recensent Ann-Charlott Altstadt.

"Hatet är, som Maria Sveland hävdar, ett demokratiproblem då rädsla föder tystnad, men det paradoxala är att hennes resonemang och slutsatser riskerar att få liknande självcensurerande konsekvenser på det offentliga samtalet. Hatet är därför en djupt problematisk bok", skriver Altstadt.

Hon noterar också att boken till synes utan grund anklagar en rad etablerade opinionsbildare för att bidra till "kvinnohatet".

"Frågan är om kritik mot Maria Sveland och hennes variant av feminism ens är möjlig. Omedvetet åskådliggör hon därmed den rådande feminismens stora problem – kravet på åsiktskonformitet", skriver Ann-Charlott Altstadt.

Recensenten Kristian Ekenberg på Arbetarbladet delar Alstadts kritik.

"Frågan är om det går att skriva någonting negativt om Maria Sveland, rentav en raljant formulering som då och då förekommer i litteraturkritik, utan att hon förpassar en till hatarnas sida?" skriver Ekenberg.

I vänsterliberala Svenska Dagbladet låter det däremot annorlunda. Där överöser istället recensenten Paulina Helgeson Maria Sveland med beröm – och antyder att alla som inte håller med Sveland är "feministhatare".

"[N]är det gäller att skriva effektivt och med passionerad, kompromisslös övertygelse så är hon riktigt, riktigt bra. Till skillnad från feministhatare i allmänhet och Sveland-hatare i synnerhet, har jag inte det minsta svårt att vare sig se relevansen i, eller tro på, det hon skriver. En viss sorts kvinnohat känns, sorgligt nog, gammalt, etablerat och välbekant", skriver Helgeson i sin recension.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus