Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
Den markerade platsen på Jungfrufjärden där fotografiet påstods ha tagits är felaktig, erkänner Försvarsmakten nu.

Försvarsmakten ljög om ubåtsbilden

Publicerad 20 oktober 2014 kl 21.40

Inrikes. Under en presskonferens på söndagskvällen visade Försvarsmakten en nu uppmärksammad bild som ett ögonvittne tagit på den misstänkta ubåten i Stockholms skärgård. Men den position som myndigheten angav att observationen ska ha gjorts ifrån stämmer inte, avslöjar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Bilden på den misstänkta farkosten togs på söndagsmorgonen av ögonvittnet "Erik", 27, som var på väg ut för att röka en morgoncigarett när han gjorde upptäckten.

I samband med offentliggörandet av fotografiet släppte Försvarsmakten kartor där platsen för Eriks observation finns utmärkt på Jungfrufjärden utanför Dalarö söder om Stockholm.

SVT har dock gjort kontroller av den påstådda observationspositionen utan att lyckas lokalisera platsen. Och nu erkänner Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, att positionen är påhittad. Fotografiet togs i själva verket på en annan plats än den som pekas ut.

Simon säger till SVT att Försvarsmakten angav en felaktig plats för att inte "hjälpa främmande makt”.

I ett pressmeddelande skriver Försvarsmakten att avsikten inte var att "vilseleda media, utan att ge tillräckligt mycket information utan att ge en eventuell motståndare några fördelar".

– I ett retroperspektiv så skulle jag varit tydligare vid presskonferensen, det jag visade på kartan var en ungefärlig position då jag inte ville avslöja någon exakt position av operativ hänsyn, säger Anders Grenstad, ställföreträdande insatschef Försvarsmakten i pressmeddelandet.

Försvarsmakten uppger att man kommer att ge exakt information efter att operationen har avslutats, åtminstone i den mån sekretessen medger det.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.