Terrordådet i Rouen
Jacques Hamel.

Fader Jacques Hamel ritualmördades av islamister – nu hyllas han som martyr

Publicerad 26 juli 2016 kl 16.32
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Prästen Jacques Hamel hyllas som martyr av flera franska medier efter att idag på morgonen ha ritualmördats av två arabiska islamister i sin kyrka i franska Rouen.

Gilla artikeln på Facebook

Den 84-årige mördade prästen tvingades ned på knä framför sina bödlar som därefter läste en muslimsk bön på arabiska innan hans hals skars av. Det berättar ett vittne, en nunna, för Le Figaro.

Enligt nunnan filmades det rituella mordet av de båda islamisterna. Mordet ska ha gått till på samma sätt som många av de halshuggningar som Islamiska staten ägnar sig åt i Mellanöstern.

Islamiska statens halshuggningar

Efter det brutala mordet hyllas Jacques Hamel som martyr i flera franska medier. En av de tidningar som satt "martyr" i rubriken till en artikel om den 84-årige mördade prästen är det franska katolska nyhetsmagasinet La Vie.

Flera andra medier använder också begreppet "martyr" om Hamel. En tjänsteman uttrycker det såhär:

– Fader Jacques är nu en martyr för det goda. IS kommer inte bestå.

Jacques Hamel var en hängiven präst som egentligen skulle ha gått i pension när han fyllde 75. Enligt La Vie vägrade han dock göra det och fortsatte att hoppa in och jobba som präst vid behov.

Flera medier skriver att han var populär bland församlingsmedlemmarna och att han kom bra överens med de muslimer som bor i staden. Han avstod däremot från att delta i de interreligiösa dialoger mellan kristna och muslimer som anordnades.

– Han tog evangeliet på stort allvar och lade ned hela sin själ på jobbet, berättar prästen Pierre Belhache.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.