Coronavaccin

Falsk vaccinsköterska med munskydd rånade och slog ner äldre kvinnor

Publicerad 9 februari 2021 kl 08.11

Inrikes. Äldre kvinnor i Göteborg bestals på sina guldsmycken under förevändning att de skulle informeras om kommande covid-vaccination. En av kvinnorna misshandlades, och det äldsta offret var 94 år. Nu har polisen spårat upp och gripit två misstänkta.

Gilla artikeln på Facebook

Under helgen greps den falska sjuksköterskan och hans medbrottsling. I hans bostad i Malmö hittade polisen pantkvitton och stöldgods från brotten i Göteborg, enligt polisen.

Männen, som är 29 och 47 år gamla, är nu anhållna misstänkta för grovt rån, grov stöld och försök till stöld.

Under två dagar i januari lurades totalt fem kvinnor i Göteborg födda mellan 1924 och 1932. De blev uppringda av en man som utgav sig för att vara sjuksköterska vid vårdcentralen. Han ville komma hem till kvinnorna och informera om kommande covid-vaccination. Vid besöken bar mannen munskydd och ibland hade han sällskap av sin medbrottsling.

Fyra av kvinnorna bestals på guldsmycken till betydande värden. När en av kvinnorna fattade misstankar och bad besökaren att gå blev hon misshandlad.

– Hon fick ta emot flera slag som resulterade i en blåtira och blåmärken på kroppen. Brottet rubriceras därför som grovt rån. Men när mannen gått hade hon sinnesnärvaro nog att larma direkt. Därmed kunde vi säkra tekniska spår efter rånet, säger Patrik Eriksson, chef vid citypolisens rångrupp, i ett uttalande på polisens hemsida.

Spåren innebar att rångruppen kunde kartlägga de misstänktas rörelser. Efter sin första brottsserie den 21 januari lämnade de Göteborg och begav sig söderut. En dryg vecka senare återvände de till Göteborg där de misstänks ha begått nya liknande brott. Genom inre spaning kunde männens troliga identiteter klarläggas och spåras till Malmö där de är bosatta.

Utöver de ärenden där kvinnorna fått besök har polisen kunnat bekräfta att minst ett tiotal kvinnor i Göteborgsområdet blivit uppringda av den falska sjuksköterskan. Men kvinnorna har anat oråd och tackat nej till hembesök. Dessutom misstänks de anhållna männen för liknande brott i Stockholmsområdet.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bilder: Iranska krigsfartyg på Östersjön

Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0