Coronavaccin

Falsk vaccinsköterska med munskydd rånade och slog ner äldre kvinnor

Publicerad 9 februari 2021 kl 08.11

Inrikes. Äldre kvinnor i Göteborg bestals på sina guldsmycken under förevändning att de skulle informeras om kommande covid-vaccination. En av kvinnorna misshandlades, och det äldsta offret var 94 år. Nu har polisen spårat upp och gripit två misstänkta.

Gilla artikeln på Facebook

Under helgen greps den falska sjuksköterskan och hans medbrottsling. I hans bostad i Malmö hittade polisen pantkvitton och stöldgods från brotten i Göteborg, enligt polisen.

Männen, som är 29 och 47 år gamla, är nu anhållna misstänkta för grovt rån, grov stöld och försök till stöld.

Under två dagar i januari lurades totalt fem kvinnor i Göteborg födda mellan 1924 och 1932. De blev uppringda av en man som utgav sig för att vara sjuksköterska vid vårdcentralen. Han ville komma hem till kvinnorna och informera om kommande covid-vaccination. Vid besöken bar mannen munskydd och ibland hade han sällskap av sin medbrottsling.

Fyra av kvinnorna bestals på guldsmycken till betydande värden. När en av kvinnorna fattade misstankar och bad besökaren att gå blev hon misshandlad.

– Hon fick ta emot flera slag som resulterade i en blåtira och blåmärken på kroppen. Brottet rubriceras därför som grovt rån. Men när mannen gått hade hon sinnesnärvaro nog att larma direkt. Därmed kunde vi säkra tekniska spår efter rånet, säger Patrik Eriksson, chef vid citypolisens rångrupp, i ett uttalande på polisens hemsida.

Spåren innebar att rångruppen kunde kartlägga de misstänktas rörelser. Efter sin första brottsserie den 21 januari lämnade de Göteborg och begav sig söderut. En dryg vecka senare återvände de till Göteborg där de misstänks ha begått nya liknande brott. Genom inre spaning kunde männens troliga identiteter klarläggas och spåras till Malmö där de är bosatta.

Utöver de ärenden där kvinnorna fått besök har polisen kunnat bekräfta att minst ett tiotal kvinnor i Göteborgsområdet blivit uppringda av den falska sjuksköterskan. Men kvinnorna har anat oråd och tackat nej till hembesök. Dessutom misstänks de anhållna männen för liknande brott i Stockholmsområdet.


Nyheter från förstasidan

Wikipedia kan mörka att Marcus Oscarsson är iranier

Het diskussion mellan sajtens administratörer. Mystiskt IP-nummer från TV4 går in och raderar uppgiften om födelseland.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0