PROVOCERAR: Konstnären Dan Park döms.
Dan Park

Dan Park döms till fängelse

Publicerad 4 april 2014 kl 16.52

Inrikes.Gatukonstnären Dan Park dömdes under fredagen av Malmö tingsrätt till tre månaders fängelse för förtal och åsiktsbrott. Bland annat döms han för att ha hållit upp ett plakat under en demonstration – och fler åtal är att vänta.

Gilla artikeln på Facebook

En av åtalspunkterna Park fälls för rör hets mot folkgrupp. Enligt åtalet höll han upp ett olagligt plakat med texten "Zigenarbrott något gott" vid en demonstration mot Skånepolisens påstådda så kallade romregister i fjol. Dan Park blev i samband med detta misshandlad blodig av ursinniga vänsterdemonstranter.

"Tingsrätten anser att Dan Park därigenom avsett att sprida ett meddelande som förlöjligar gruppen romer med avseende på fenomenet brottslighet. Ett meddelande om att brott som begås av romer är något gott måste i sammanhanget uppfattas som nedsättande för romer i allmänhet, vilket bekräftas av angreppet mot Dan Park och hans skylt. Meddelandet på skylten saknar också samband med en saklig och vederhäftig diskussion. Bedömningen blir därför att Dan Park genom sitt handlande gett prov på missaktning av romer som grupp", står det i domen.

Park fälls också för att ha satt upp affischer som avbildar tre mörkhyade personer, som hänger i snaror från den bro på vilken den uppmärksammade arabmisshandeln av en mörkhyad person ägde rum i Malmö förra året. Han berättade i rätten att han med bilden ville uppmärksamma att medierna försökte få det till att det var svenskar som hade genomfört den rasistiska misshandeln, när det i själva verket rörde sig om invandrare.


Den här skylten ledde till att Dan Park först blev misshandlad av vänsteraktivister och sedan dömd till fängelse för "hets mot folkgrupp". (Foto: Polisen)

På en annan affisch har Park skrivit "negerslav" på ryggen på en man aktiv i Afrosvenskarnas riksförbund, vilket enligt rätten är att anse som hets mot folkgrupp.

Tingsrätten dömer Dan Park till tre månaders fängelse och till att betala 20 000 kronor i skadestånd till två målsägande. Sammanlagt fälls han för tre fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal.

På måndag inleds en ny rättegång mot konstnären, varvid han står åtalad för ytterligare fall av förtal och åsiktsbrott.

Domen väntas mottas med gillande från det svenska kulturetablissemanget. Inför domen har Dan Park bland annat utmålats som den "ondaste av alla onda konstnärer" av den kontroversielle journalisten Martin Aagård på Aftonbladets kultursidor.

Dan Park är för närvarande häktad och kommer att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning på begäran av åklagaren.

Läs också:
Rappade om att mörda Sverigedemokrater - får pris i Riksdagen
Maximalt pinsamt när kultureliten ”heilade mot rasism” på Grammisgalan
Länstidningen Östersund: SD skadedjur som ska gasas


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0